Gehaktbrood met spekjes, kaas en ui

Gehaktbrood met spekjes, kaas en ui

Het was echt een heel lange tijd geleden dat ik een gehaktbrood heb gemaakt. Die ik ook eigenlijk ook altijd op dezelfde manier maakte. Nu had ik er weer eens enorme zin in, ook koud voor op brood, maar heb ik het wel eens op een nieuwe manier gemaakt. In dit gehaktbrood heb ik onder andere spekjes, kaas en ui verwerkt. Heerlijk smeuïg en hartig!

Gehaktbrood

Gehaktbrood, of meatloaf, is van Europese afkomst, het werd al in de vijfde eeuw voor het eerst vermeld in het beroemde ‘Apicius’ kookboek. In Europa is het traditioneel vooral een Duits, Scandinavisch en Belgisch gerecht, maar ook enorm populair in de Verenigde Staten. Duitsers namen het recept mee naar Pennsylvania, waar het in de koloniale tijd door Amish-gemeenschap werd gemaakt van gemalen varkensvlees en maïsmeel onder de naam scrapple. In de hedendaagse Amerikaanse betekenis verscheen gehaktbrood echter tot in de late 19e eeuw niet in kookboeken. Gehaktbrood wordt meestal van rundergehakt gemaakt, maar mijn voorkeur gaat uit naar gemengd gehakt omdat dit sappiger blijft.

Ingrediënten

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 150 gr spekreepjes
  • 75 gr geraspte kaas (jong belegen)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 boterhammen
  • 1 ei
  • 1 el olie + extra om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: keukenmachine, koekenpan, kom, kleine cake- of broodvorm

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Snipper de ui en de knoflook en maal de boterhammen tot kruim in een keukenmachine.
  3. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak de ui met de spekjes op matig vuur ca. 10 minuten. Bak de laatste minuut de knoflook mee. Laat iets afkoelen.
  4. Doe het gehakt in een kom met de ui, spekjes, kaas, broodkruim, ei, paprikapoeder en wat zout en peper. Kneed het geheel goed door.
  5. Vet een kleine cake- of broodvorm in met wat olie en vul met het gehaktmengsel.
  6. Bak het gehaktbrood in 35 tot 40 minuten gaar. Neem uit de oven en laat een paar minuten staan. Stort het gehaktbrood daarna op een snijplank en snijd het in plakken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*