Geklaarde boter

Geklaarde boter

Soms kom je in recepten geklaarde boter tegen, bijvoorbeeld bij Hollandaisesaus. Geklaarde boter houdt in dat de boter wordt gesmolten om het vet en de eiwitten en andere stoffen in de boter te gescheiden. Zo houd je een boter over die verhit kan worden zonder te verbranden. Hiervoor wordt altijd echte boter (meestal ongezouten) gebruikt, dus zoals de meesten het kennen: roomboter.

Laat hiervoor de boter in een glazen of metalen kom au bain-marie smelten zonder het te roeren. De boter mag niet gaan bruisen! Wanneer de boter gesmolten is, zul je zien dat het gescheiden is in helder vet met daarop witte vlokjes (eiwitten) en een bezinksel onderin de schaal. Schep met een lepel voorzichtig de witte vlokjes van het heldere vet. Schep daarna met een soeplepel voorzichtig het heldere vet over in een andere schaal en zorg ervoor dat je niets van het bezinksel meeschept. Het heldere vet is wat je uiteindelijk gebruikt, dit is de geklaarde boter. Neem altijd wat meer boter dan je uiteindelijk geklaard nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld 150 gr geklaarde boter nodig, neem dan minstens 175 gr boter.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*