Gekruide aardappelwedges uit de oven

Gekruide aardappelwedges uit de oven

Ik had zin in typisch Britse fish & chips en daarvoor heb ik deze gekruide aardappelwedges gemaakt. Velen weten het denk ik wel maar mocht je het niet weten: chips is niet wat wij uit een zak snacken. De Britten noemen friet chips en wat wij als chips kennen, noemen zij crisps. Bij friet denk je echter weer aan de staafjes maar bij onze overzeese westerburen worden aardappelpartjes (potato wedges) ook vaak gewoon chips genoemd.

Aardappelwedges eerst voorkoken

Of ik nou aardappelwedges of friet maak, gefrituurd of uit de oven, ik kook ze altijd kort voor. Het nadeel daarvan is dat het allemaal wat langer duurt omdat ze eerst helemaal moeten afkoelen voordat je ze weer gaat bakken maar het resultaat is zoveel beter! Je kunt dit echter dan wel weer alvast eerder op de dag doen. Dan hoef je ze enkel nog in de oven te schuiven op het moment dat je aan de bereiding van je eten begint. En eventueel versnel je het afkoelen door de wedges in de koelkast te zetten. Maar ze moeten dan wel eerst goed uitgedampt zijn anders geeft het weer teveel warmte af in de koelkast.

Het portie op de foto is voor mij alleen gemaakt van drie kleine aardappels. Ik vind kleinere aardappels hiervoor fijner anders worden de wedges zo groot. Dus gebruik minstens drie kleine (of 2 middelgrote) per persoon. Maak je nog meer, pas dan de rest van de ingrediƫnten ook een beetje aan naar verhouding en smaak.

Je kunt dit ook in de airfryer doen maar ik ben geen voorstander van grotere (2+) hoeveelheden in zo’n kleinere ‘ruimte’ want dan liggen ze over elkaar en kunnen dan hier en daar aan elkaar plakken en klef worden. En voor dit ook niet in een mandje want dan loopt een deel van de olie met de smaakmakers weg. Ik spreid dit liever uit over een bakplaat zodat ze individueel kunnen bakken in de aanhangende olie.

Ingrediƫnten

 • 12 kleine vastkokende aardappels of 8 middelgrote
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
 • 2 takjes verse rozemarijn of 1 tl gedroogd
 • 5 takjes verse tijm of 2 tl gedroogd
 • 3 el zonnebloem- of arachideolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: kookpan, vergiet, kom, bakpapier

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd elke in 8 partjes.
 2. Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de aardappelwedges kort tot ze wat zachter zijn, ca. 7 minuten. Giet af in een vergiet, spoel met koud water om de garing te stoppen en laat helemaal afkoelen.
 3. Ris de tijmblaadjes en rozemarijnnaaldjes van de takjes en snijd de rozemarijnnaaldjes fijn. Meng in een kom de olie met de kruiden en specerijen en breng op smaak met zout en peper. Zodra de aardappelwedges zijn afgekoeld, schep je ze voorzichtig door de olie.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Verdeel de aardappelwedges goed over de bakplaat zonder dat ze elkaar overlappen. Bak ze ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Halverwege de wedges een keer omdraaien. Na het bakken eventueel nog omschudden met wat zout maar proef eerst of dat echt nodig is!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*