Gekruide ovenfriet met pittige kaassaus

Gekruide ovenfriet met pittige kaassaus

Fastfood vrijdag! Vandaag lekker gekruide ovenfriet met een pittige kaassaus erop. Op z’n Amerikaans cheese fries. Eigenlijk maak ik altijd zelf ovenfriet maar heb dat deze keer niet gedaan omdat ik daar geen tijd voor had. Dus heb ik kreukelfriet voor de oven of airfryer gekocht. Die zijn lekker knapperig en worden niet zo snel week door de kaassaus erop.

De kaassaus stolt overigens heel snel dus je moet de tijd tussen het bakken van de ovenfriet en het maken van de kaassaus goed verdelen. De saus neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Is de saus toch eerder klaar, draai dan de warmtebron uit en druk een stuk vershoudfolie op de saus. Hierdoor krijgt het geen velletje of droog bovenlaagje. Warm de kaassaus weer rustig al roerend op als de ovenfriet bijna klaar is.

De ovenfriet met kaassaus uitbreiden

De kaassaus is de basis maar je kunt de friet nog lekkerder maken met verschillende toppings. Bijvoorbeeld krokant gebakken verkruimelde bacon, fijngesneden bosui, jalapeño pepertjes, gebakken ui of zelfs met chili con of sin carne. In het laatste geval heet het chili cheese fries.

Ingrediënten

  • 1 zak oven/airfryer kreukelfriet
  • 5 plakjes smeltkaas (cheddar)
  • 100 gr belegen of extra belegen geraspte kaas
  • 500 ml melk
  • 15 gr roomboter
  • 15 gr bloem
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl chilipeper
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 3 tl Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • Fijn zeezout
  • Materialen: (steel)pannetje, sudderplaatje, garde

Aan de slag!

  1. Bak de ovenfriet volgens aanwijzingen op de verpakking.
  2. Smelt in een pannetje de boter op laag vuur, bij voorkeur op een sudderplaatje. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot het gaar is zonder bruin te laten kleuren. Je kunt dit proeven. Smaakt het nog naar rauwe bloem, dan moet het iets langer.
  3. Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus. Het hoeft niet heel dik te zijn want de kaas laat de saus ook nog binden. Je hebt dus mogelijk niet alle melk gelijk nodig.
  4. Doe de kaas, mosterd, chilipeper, paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder erbij en roer tot de kaas gesmolten is. Als de kaassaus heel dik is, voeg dan nog wat melk toe. Is het te dun, dan nog wat extra kaas.
  5. Ondertussen zou de ovenfriet klaar moeten zijn. Neem uit de oven of airfryer en schud in een kom om met de Mexicaanse kruiden en eventueel nog wat zout.
  6.  Serveer de ovenfriet met de kaassaus erop geschept.

Zelf friet maken?

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*