Gemarineerde en gebakken tofu

Gemarineerde en gebakken tofu

Ik geef het toe, als je naar de foto kijkt dan lijkt dit op een bordje hondenvoer. Ik heb er echter bewust voor gekozen om dit puur te tonen zonder andere ingrediënten omdat het dient als vleesvervanger in welk gerecht je maar wilt, bijvoorbeeld wokgerechten. Het fijne van tofu is dat het weinig smaak van zichzelf heeft dus je kunt er qua marinade veel kanten mee op. De tofu zuigt de marinade als een spons op. Dit recept is met een heel eenvoudige Aziatische marinade: ketjap (zoet), sojasaus (zout) en vissaus (umami). Ik heb er geen kruiden of specerijen aan toegevoegd, enkel peper en zout. Voel je uiteraard vrij om te experimenteren met marinades en kruiden en specerijen naar eigen smaak! Ik maak dit vaak ook als onderdeel van Indonesische gado gado. Mijn recept daarvoor zal ik delen zodra ik het weer eens maak. De vissaus is uiteraard niet geschikt als je geheel vegetarisch of vegan eet. Gebruik dan miso voor de umami smaak en roer dit goed los in de sojasaus en ketjap.

Het recept is voor vier personen. Je kunt de tofu echter ook ongemarineerd in porties invriezen nadat merendeel aan vocht eruit gedrukt is. Dat doe ik altijd omdat ik alleen ben en een heel blok tofu echt teveel is. Ik gebruik dan een kwart en vries nog drie porties apart in zakjes in. Na ontdooien kun je het weer naar wens marineren en verwerken.

Ingrediënten

 • 1 blok tofu
 • 4 el sojasaus
 • 4 el ketjap manis
 • 1 à 2 el vissaus
 • Bloem
 • Zonnebloemolie
 • Zout en peper uit de molen
 • Materialen: schaal, koekenpan

Aan de slag!

 1. Snijd de tofu in blokjes of reepjes. Leg ze los van elkaar tussen laagjes keukenpapier en druk heel stevig het vocht er goed uit. Vervang het natte papier zo nodig voor droge en druk nogmaals het vocht eruit.
 2. Maak in een schaal een marinade van de sojasaus, ketjap en vissaus. Voeg de tofu toe en schep goed om. Laat minimaal 2 uur staan. Hier geldt hoe langer hoe beter. Ik laat het zelfs een nacht afgedekt in de koelkast marineren zodat alle marinade volledig door de tofu is opgezogen. Schep tussentijds om.
 3. Neem de tofu uit de marinade. Als ze nog erg ‘nat’ zijn, druk dan wederom tussen laagjes keukenpapier zachtjes wat overtollig vocht eruit.
 4. Veeg de schaal schoon en droog met keukenpapier en doe de tofu erin terug. Bestrooi met een lepel bloem, meng goed door en herhaal nogmaals.
 5. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en voeg de tofu toe. Maal er flink wat zout en peper over en schep om. Laat op matig vuur bakken en schep tussentijds om. Zodra de buitenkant een bruin, krokant korstje heeft, is het klaar voor verder gebruik.
 6. Bedenk wel dat de tofu niet door een door krokant wordt. Binnenin blijft het altijd wat ‘sponzig’. Dat is nou eenmaal de structuur van tofu.

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*