Gemarineerde ingelegde kaasblokjes

Gemarineerde ingelegde kaasblokjes

Kaas, ik ben er echt dol op! ‘s Ochtends een broodje kaas, gerechten met kaas of een stukje kaas bij de borrel. En voor dat laatste leek het me leuk om eens iets anders te doen: kaasblokjes marineren en inleggen. Leuk om te doen met Pasen voor de deur. We moeten er thuis toch nog steeds het beste van maken omdat we nergens naartoe kunnen. Ik maak denk ik gewoon einde van de middag een lekkere borrelplank waar ik al tv kijkend mijn maal mee kan doen 😉

Welke kaas voor de ingelegde kaasblokjes?

Ik heb gekozen voor jong belegen maar het maakt op zich niet uit wat je gebruikt, als het maar kaas is wat stevig blijft en niet uit elkaar valt. Jong, belegen, extra belegen of oud, het kan allemaal. Pas echter wel op met bijvoorbeeld overjarige brokkelkaas of Parmezaan omdat dat al snel uit elkaar valt wanneer je het in blokjes snijdt. Stevige geitenkaas, feta of witte kaas kan ook, of een buitenlandse kaas zoals emmentaler, gruyère, provolone of beaufort.

Knoflook bij de kaasblokjes

Bij de kaasblokjes doe ik ook knoflook in de olie maar niet helemaal rauw in verband met botulisme gevaar. De knoflook kook je eerst in azijn om de zuurtegraad te verhogen waardoor het veiliger wordt. Ook doe ik citroen in de pot om de zuurtegraad te verhogen. Meer over knoflook en botulisme en veilig werken lees in deze blog.

Ingrediënten

  • 500 gr kaas, heel stuk
  • 1 bol knoflook
  • Handje olijven zonder pit
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Handje zongedroogde tomaatjes
  • 5 gedroogde chilipepertjes
  • 2 schijfjes citroen
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 1 tl zout
  • Extra vergine olijfolie
  • Materialen: pannetje, grote weckpot

Aan de slag!

  1. Snijd de kaas in kleine blokjes, de olijven in ringetjes en de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Pel de knoflookteentjes. Boen de citroen waarvan je 2 schijfjes snijdt goed schoon als je niet biologische citroen gebruikt. Halveer de schijfjes.
  2. Breng in een pannetje de azijn met 150 ml water en het zout aan de kook. Voeg de knoflookteentjes toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Neem de knoflook uit de pan en laat afkoelen.
  3. Doe de kaas met de knoflook, olijven, zongedroogde tomaatjes, chilipepertjes, citroen en de takjes tijm en rozemarijn in een gesteriliseerde weckpot (maximaal een half uur van tevoren gesteriliseerd) en giet er olie over tot alles helemaal onder staat. Sluit de pot af en zet minstens 3 dagen weg op een donkere, koele plaats.
  4. Na openen van de pot zijn de kaasblokjes nog een week houdbaar in de koelkast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*