Gemarineerde tempeh roerbak met gegrilde aubergine

Gemarineerde tempeh roerbak met gegrilde aubergine

Januari is de maand dat veel mensen weer een start maken om af te vallen en/of gezonder te eten. Of ook om wat minder vlees en vis te eten. Ik at al best regelmatig vegetarisch, sowieso één keer per week maar de laatste tijd kwam daar de klad een beetje in. Mijn voornemen is om echt weer vaker vlees en vis te laten en ik heb inmiddels een goede stok achter de deur omdat ik twee à drie keer per week voor een bejaarde man kook die geen vlees, vis en eieren eet. Apart voor hem koken heb ik dan weer geen tijd voor, dus maak ik de gerechten ook voor mezelf! Wel met wat ik lekker vind want ik ga zeker geen ingrediënten gebruiken die ik niet lust, zoals paprika, broccoli en tuinbonen. Deze roerbak van gemarineerde tempeh met gegrilde aubergine en zilvervliesrijst is de tweede vegetarische maaltijd deze week en er komt nog een derde aan ook. Je moet hiervoor wel even tijd uittrekken want de tempeh en aubergine moeten beiden een tijdje marineren voor je verder kunt.

In de marinade voor de aubergine gaat overigens een klein beetje honing maar is voor een vegan versie eenvoudig te vervangen door bijvoorbeeld agavesiroop.

Wat is tempeh eigenlijk?

Tempeh wordt net als tofu gemaakt van sojabonen maar beiden zijn heel verschillend. Tempeh heeft mijn voorkeur boven tofu want ik vind tofu zo sponzig terwijl je tempeh lekker krokant kunt bakken. Het verschil zit in de bereiding. Tempeh wordt gemaakt van geperste sojabonen wat onder invloed van een goede schimmel fermenteert en als het ware een soort koek ontstaat. Tofu (tahoe in het Indonesisch) wordt gemaakt van sojamelk. De bereiding is vrij gelijk aan die van kaas maar dan met een niet-dierlijk stremsel. Zowel tempeh als tofu zijn neutraal van smaak en nemen heel makkelijk andere smaken op. Tempeh moet echter wel wat langer marineren omdat het vrij compact is. Tofu daarentegen zuigt marinade sneller op omdat de textuur sponzig is. Wil je weten wat de gezondheidsvoordelen van tempeh zijn, klik dan hier.

Ingrediënten

  • Voor de tempeh:
  • 300 gr tempeh
  • 3 el ketjap (geen sojasaus!)
  • 1 el limoensap
  • 1 tl sambal
  • 1 el arachide- of zonnebloemolie
  • Voor de aubergine:
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1½ el sojasaus
  • 1 tl honing
  • 1 tl rijstazijn
  • 2 el arachide- of zonnebloemolie
  • Verder nodig:
  • ½ el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • ½ el sriracha
  • ½ el rode miso
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Rijst of noedels
  • Materialen: 2 kommen, fijne rasp, kleine kom, grillpan, wok

Aan de slag!

  1. Snijd de tempeh in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom, schep de tempeh erdoor en laat een uur marineren. Af en toe even omscheppen.
  2. Schaaf de aubergine in de lengte in plakken van ca. een halve cm. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom (gember en knoflook geraspt), schep de aubergine erdoor en laat een half uur marineren.
  3. Ga ondertussen verder met de rest. Snijd de knoflook in heel dunne plakjes en rasp de gember. Snijd het pepertje fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten. Meng in een kommetje de sriracha en miso met 3 eetlepels water.
  4. Verhit een grillpan goed heet en grill de aubergine aan beide kanten tot ze mooie grillstrepen hebben.
  5. Ga gelijk verder met de tempeh roerbak. Verhit de sesamolie in een wok en roerbak de tempeh ca. 3 minuten. Schep uit de pan. Doe de knoflook gember en chilipeper in de pan en roerbak 2 minuten. Doe de tempeh terug in de pan, voeg sesamzaadjes en de sriracha-misomix toe en laat nog 2 minuten koken.
  6. Zorg dat je ondertussen ook rijst of noedels gaar hebt. Je moet zelf inschatten wanneer je daaraan moet beginnen want de tijd hangt af van wat je gebruikt.
  7. Verdeel noedels of rijst over diepe borden of kommen en daarop de tempeh en aubergine.

Meer tempeh en tofu:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*