Gepocheerde witvis met knoflookcrème

Gepocheerde witvis met knoflookcrème

Tja, en dan ligt Nederland deels plat vanwege het Corona virus. Omdat mensen massaal aan het hamsteren zijn geslagen, zijn veel supermarkten half leeg. Dus besloot ik maar eens in de vriezer te kijken hoe ver ik daarmee kon komen. Genoeg om even mee door te komen. Zo had ik bijvoorbeeld nog witvis, waar ik wel zin in had. Die heb ik nu eens niet gebakken maar gepocheerd en daarbij als extra smaakmaker een heerlijke knoflookcrème. Achteraf gezien heb ik de voorraad in de vriezer niet eens hard nodig. Ik ging vandaag (de dag na de tv-toespraak van Minister-President Rutte) met een lijstje voor de hele week op goed geluk naar mijn vaste supermarkt (ik ga nu ook liever niet meer elke dag eruit) en alles wat ik nodig had kon ik gewoon kopen. Dus deze week kan ik in ieder geval gewoon lekker vers blijven koken en ben ik nog niet afhankelijk van de vriezer 😉

Welke witvis?

Witvis kennen we vooral als vis uit de zee maar als je op Wikipedia kijkt zie je juist een omschrijving van zoetwatervissen die met name met de sportvisserij in de Benelux te maken hebben. Niet de vissen die ik graag op mijn bord heb. Met witvis bedoel ik vis uit de zee, zoals kabeljauw, wijting, heek, pollock, koolvis, schelvis etc. Ik heb nu heek gebruikt omdat ik dat nog in de vriezer had maar kies gewoon wat jij lekker vindt of kunt betalen. Kabeljauw is bijvoorbeeld vrij prijzig terwijl koolvis heel betaalbaar is. Zeker als je die uit de diepvries koopt. Ze zijn er als filet in zijn echte vorm maar ook als samengeperste vierkante blokjes die helemaal spotgoedkoop zijn. Niets mis mee als je op je budget moet letten en ze zijn evengoed prima te pocheren.

De knoflookcrème

De knoflookcrème maak je snel door vier uitgeperste teentjes knoflook te gebruiken. Maar veel lekkerder is om de knoflook eerst te poffen. De smaak wordt dan veel zachter. Omdat de smaak zachter is, gebruik je dan wel meer knoflook. Neem een halve bol en verwijder de losse, buitenste schilletjes. Snijd van de bovenkant een stukje eraf zodat je de teentjes ziet. Leg op een stukje aluminiumfolie en schenk er een scheutje neutrale olijfolie over. Vouw de folie goed dicht om de bol en pof ca. 30 minuten in een voorverwarmede oven op 160 graden. De teentjes moeten helemaal zacht zijn zodat je ze gemakkelijk uit het schilletje kunt knijpen.

Ingrediënten

 • 4 witvisfilets
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine winterwortel
 • ½ citroen
 • 1 laurierblaadje
 • 1 tl fijn zeezout
 • Voor de knoflookcrème:
 • 4 teentjes of ½ bol knoflook
 • 1 eidooier
 • 1 tl mosterd
 • 1 el citroensap
 • 4 el milde olijfolie
 • 1 groot bekertje crème fraîche
 • Fijn zeezout en witte peper
 • Materialen:

Aan de slag!

 1. Meng alle ingrediënten voor de knoflookcrème en zet tot gebruik in de koelkast.
 2. Snijd de ui in ringen en de wortel en citroen in schijfjes. Doe dit samen met het laurierblaadje en wat zout in een ruime pan met water en breng aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken.
 3. Doe de witvis erbij, verlaag het vuur en laat ca. 10 minuten pocheren (tegen de kook aanhouden).
 4. Neem de vis uit de pan en laat even uitlekken. Serveer met de knoflookcrème apart erbij.

Ook lekker met witvis:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*