Gepofte zoete aardappels met camembert

Gepofte zoete aardappels met camembert

Dit recept met gepofte zoete aardappels heb ik niet zelf bedacht maar wel weer naar eigen smaak aangepast en aangevuld. Het oorspronkelijke recept is bijvoorbeeld met brie maar ik vind camembert lekkerder. Voel je uiteraard vrij om brie te gebruiken als jij dat lekkerder vindt. Verder heb ik knoflook en tijm toegevoegd want de knoflook combineert heerlijk met prei en de tijm met camembert. En ik heb verse tomaat vervangen door zongedroogde tomaatjes omdat die veel meer smaak afgeven. Eet hier een stukje vlees, vis of vegaproduct naar wens en een frisse salade bij. Ik heb het geheel vegetarisch gehouden door er een kaasschnitzel bij te eten en verder heel simpel komkommer in yoghurt-dilledressing.

Zijn zoete aardappels echt aardappels?

Het antwoord is nee. De bataat, beter bekend als zoete aardappel, is anders dan de naam doet vermoeden geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. Aardappels bevatten zetmeel terwijl zoete aardappels inuline bevatten. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom beter voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. De bataat staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld.

Ingrediënten

  • 4 grote zoete aardappels
  • 250 gr camembert
  • 2 bosuitjes
  • 1 dunne prei
  • 2 takjes tijm of 1 tl gedroogde
  • 1 teentje knoflook
  • 6-8 zongedroogde tomaatjes
  • Verse bieslook
  • Roomboter
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: aluminiumfolie, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappels schoon en droog ze goed. Bestrijk ze rondom met olie en prik er met een vork gaatjes in. Maal er wat zout en peper over en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Pof ze 30 minuten in het midden van de oven. Check door er met een vork in te prikken of ze gaar zijn. Zo niet, zet ze dan 10 tot 20 minuten terug in de oven.
  3. Terwijl de zoete aardappels in de oven staan, ga je verder met de rest. Snijd het wit van de prei in dunne ringen, de bosuitjes in ringetjes, de zongedroogde tomaatjes in stukjes en de camembert in dunne plakjes. Hak de bieslook en de knoflook fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes
  4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de prei met de tijm wat zachter. Voeg de tomaatjes, knoflook en bosui toe en bak nog even kort mee.
  5. Neem de aardappels uit de oven en vouw de folie open. Snijd ze open maar niet helemaal door. Snijd van de roomboter 4 dunne plakjes en leg in de aardappels samen met plakjes camembert. Schep een flinke lepel van het preimengsel erop en maal nog wat zout en peper erover. Zet de aardappels nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten is. Garneer met wat bieslook.

Meer met zoete aardappel:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*