Gerookte kipfilet

Gerookte kipfilet

Echt gerookte kipfilet is niet te vergelijken met wat je in de supermarkt koopt. Die zijn namelijk doorgaans niet echt gerookt, maar met rookaroma bewerkt (alleen de buitenkant heeft dan een rooksmaak) en bovendien ook nog volgepropt met onnodige toevoegingen als glu­co­se­stroop, dex­tro­se, sui­ker, gist­ex­tract en conserveermiddel. Nergens voor nodig! Bij een goede poelier zullen ze overigens denk ik wel echt roken, maar ik heb geen idee of ze daar ook nog toevoegingen gebruiken. Alleen als je zelf rookt weet je echt wat je hebt. Dit is the real deal!

Het kost overigens wel wat tijd dus doe dit lekker op een vrije dag of in het weekend. Houd er ook rekening mee dat je de avond tevoren al moet beginnen met het pekelen van de kip. Het roken zelf kun je in een rookpan op het gasfornuis doen of in een rookoventje. Doe je het op het fornuis, weet dan wel dat je huis een dag of twee naar een rokerij zal ruiken. Hoe krachtig je afzuigkap ook is! Ik heb zelf een rookoventje met spiritusbranders zodat ik deze gewoon buiten kan gebruiken. Verder moet je er rekening mee houden dat het de eerste keer misschien niet helemaal lukt. De eerste keer dat ik ging roken, was een zalmfilet. Ik had toen een te sterke en teveel rookmot gebruikt. Het resultaat was een té intense rooksmaak, zeer penetrant! Het is echt een kwestie van experimenteren. Ik ga nog wel eens een keer een blog schrijven over zelf roken en welke houtsoorten geschikt zijn voor specifieke etenswaren. In ieder geval is onderstaande manier voor kipfilet succesvol gebleken. Dus als je dit aanhoudt, dan gaat het vast lukken!

Ingrediënten

 • 4 kipfilets
 • 200 gr zout
 • 3 teentje knoflook, geplet
 • 4 laurierblaadjes
 • 4 takjes tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 el zwarte peperkorrels
 • 3 tl berken of appel rookmot
 • Hulpmiddelen: grote pan, satéprikker, rookpan of rookoventje, aluminiumfolie, vleesthermometer

Aan de slag!

 1. Breng een liter water met alle ingrediënten behalve de kip in een ruime pan aan de kook en laat eventjes doorkoken. Neem de pan van het vuur en voeg een liter koud water toe. Laat (in de koelkast) afkoelen.
 2. Prik de kipfilets met een satéprikker hier en daar in en leg ze in het afgekoelde pekelwater. Laat een nacht in de koelkast staan.
 3. Neem ze uit de pan en dep ze goed droog met keukenpapier.
 4. Doe de rookmot in de rookpan/oven, dek af met aluminiumfolie en zet het rekje erin. Verhit op het gas of met de branders en laat zo warm worden tot je de pan/oven nog wel kan aanraken, maar het niet echt aangenaam voelt.
 5. Leg de kipfilets op het rekje, doe het deksel erop en laat de kip ca. 45-60 minuten roken. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Deze moet uiteindelijk 75 graden zijn zodat je zeker weet dat de kip door en door gaar is. Het vlees voelt dan ook ongeveer zo stevig als de muis van je hand.
 6. Laat de kip na het roken nog een half uur in aluminiumfolie rusten.

Tip: Roken kan ook zonder rookpan of -oventje. Als je een rond rekje van je combimagnetron hebt en een roestvrijstalen pan waarin het rekje past, dan heb je al een rookpan! Bekleed de pan dan met aluminiumfolie, doe het rookmot erin en leg daarop ook folie. Dan het rekje. Bekleed ook de rand van de pan goed met folie zodat je het deksel stevig kunt afsluiten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*