Gerookte makreel paté verpakt in komkommer

Gerookte makreel paté verpakt in komkommer

Het is vandaag, 1 juli, de Nationale Dag van de Komkommer! Daar moest ik natuurlijk weer iets mee doen, maar dan ook wel weer iets nieuws. Ik eet bijvoorbeeld bijna bij al mijn gewone maaltijden (dus wat ik niet post) komkommersalade. Ik gebruik minstens twee komkommers per week. Vandaag heb ik een paté van makreel gemaakt en dat verpakt in komkommer en daarbij een komkommer garnituur. Niet echt een maaltijd maar bijvoorbeeld wel een leuk en simpel te maken voorgerechtje als je een dinertje geeft!

Dag van de Komkommer

In 2010 riep het Groenten en Fruit Bureau in samenwerking met telersverband K8 de ‘Dag van de Komkommer’ uit. Maar met een dikke knipoog naar het begin van de komkommertijd. Daarmee wordt de rustige zomerperiode bedoeld, vroeger het komkommerseizoen. Voor kwekers was dat een drukke periode, terwijl er in andere vakgebieden juist geen werk was. Komkommertijd betekent dan ook een periode zonder veel nieuws en handel.

Ingrediënten

 • 200 gr gerookte makreel
 • 2 komkommers
 • 200 gr roomkaas
 • 1 citroen
 • Bakje dille
 • 8 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: fijne rasp, foodprocessor, spuitzak, dunschiller

Aan de slag!

 1. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit. Hak de helft van de dille grof en pluk de makreel. Doe makreel citroenrasp, roomkaas, dille en de helft van het citroensap in een foodprocessor en pulste tot een paté. Breng op smaak met zout en peper.
 2. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit 4 dikke cilinders op een plat bord. Zet een uur in de vriezer.
 3. Schaaf met een dunschiller van een komkommer 8 dunne, gelijke plakken, maar tot aan de zaadjes. Je hebt mogelijk een tweede komkommer nodig.
 4. Neem de makreel uit de vriezer en omwikkel elke cilinder met twee repen komkommer. Laat ontdooien. Als je dit al ruim van tevoren doet, laat dan ontdooien in de koelkast.
 5. Doe alles wat overgebleven is van de eerste komkommer in de foodprocessor met 4 eetlepels olie en de rest van het citroensap en pulse tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Snijd van de andere komkommer piepkleine blokjes.
 7. Doe de overgebleven olie in de foodprocessor met de rest van de dille en maal tot een groene olie. Als het te dik blijft, wat extra olie toevoegen.
 8. Schep op borden wat van de dressing en leg daar de verpakte makreel op. Garneer met blokjes komkommer en druip er wat van de dilleolie omheen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*