Geroosterd buikspek Provençaals gekruid

Geroosterd buikspek Provençaals gekruid

Sinds weken weer eens een nieuw recept online! Toen ik in mijn huidige cateringbaan begon (juli 2022), was ik voornemens om ook echt een paar keer per week een nieuw recept te posten maar het lukt me gewoon niet. Vooral omdat ik vaak meer uren werk en dan thuis geen puf meer heb voor nieuwe recepten en snel iets in elkaar flans. Of ik heb op werk al gegeten. Anyway… Afgelopen weekend eindelijk weer eens wat gedaan. Geroosterd buikspek is niet nieuw op deze website, maar Provençaals gekruid dan weer wel een nieuwe variant!

Buikspek bereiden

Het is niet heel moeilijk om Provençaals buikspek te bereiden, maar je moet er de tijd voor nemen. Het vlees moet namelijk eerst minstens een nacht marineren, het liefst nog 24 uur. En op de dag dat je het wilt eten ook nog eens meer dan een uur in de oven. Plus nog wat extra werk wat je eraan hebt. Plan dit dus goed! Tussentijds moet het vlees trouwens even uit de oven. Zet dan eerst de afzuigkap op de hoogste stand voor je de oven opent. Er kan namelijk een enorme walm uit de oven komen omdat de marinade gaat aanbakken. Zet de afzuiger op turbo en doe dan pas de oven open zodat de rookmelder niet afgaat 😉 En nog een tip: het zwoerd insnijden is best een dingetje want het is enorm stug. Je moet echt een goed, vlijmscherp koksmes of vleesmes hebben. Lukt het niet, neem dan gewoon een stanleymes met een nieuw mesje erin. Je kunt het stuk spek een dag of drie gekoeld goed houden. Maar de knapperigheid van het zwoerd neemt wel wat af.

Provençaals betekent overigens uit de Zuid-Franse regio Provençe, in dit geval: de Provençaalse keuken. De samenstelling van Provençaalse kruiden staat niet vast omdat de naam niet ‘beschermd’ is. De basis bestaat doorgaans uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. Veel van de verkochte mixen bevatten mogelijk ook lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie. Andere mogelijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld venkelzaad, dragon, kervel, laurier en lavas.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 1 kilo buikspek met zwoerd
 • 2 el gedroogde Provençaalse kruiden
 • 3 tl knoflookpoeder
 • ½ tl fijne peper (wit of zwart maakt niet uit)
 • 2 tl fijn zeezout
 • 5 el neutrale olijfolie
 • Grof zeezout
 • Materialen: schaal, braadslede met rekje, vlijmscherp mes, aluminiumfolie, optioneel: vleesinjectiespuit

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Dag 1: Meng alle ingrediënten behalve het grove zeezout in een schaal. Leg het spek met de vleeskant in de marinade en masseer de marinade in de zijkanten. Optioneel kun je het vlees ook nog met een vleesinjectiespuit met marinade inspuiten. Houd het zwoerd schoon van de marinade. Veeg het zwoerd droog met keukenpapier. Laat het vlees onafgedekt 24 uur in de koelkast marineren. Door het niet af te dekken, kan het zwoerd drogen.
 2. Dag 2: Snijd het zwoerd met een vlijmscherp mes diagonaal van links naar rechts en andersom in zodat je een ruitpatroon krijgt.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Heb je een oven met hete lucht, dan met de circulatiestand aan.
 4. Bekleed de braadslede goed met aluminiumfolie en giet de marinade uit de schaal erin. De marinade zal gaan aanbakken, vandaar de folie. Dan hoef je later niet het blik schoon te schrobben met de kans dat je het blik verpest.
 5. Wrijf het zwoerd in met een laagje zeezout en leg het vlees met zwoerd naar boven in de marinade in het bakblik. Zet het blik 45 minuten in het midden van de oven.
 6. Neem het blik uit de oven en leg het vlees even op een snijplank. Gooi de folie weg en doe een nieuwe laag in het blik (het vlees zal nog marinade gaan lekken).
 7. Veeg het zout goed van het zwoerd. Zet het rekje in het blik en leg het vlees erop. Wederom met zwoerd naar boven.
 8. Verhoog de oven naar 220 graden maar nu zonder de luchtcirculatie aan. Dus alleen boven- en onderwarmte. Zet nog ca. 30 minuten terug in de oven. Check nu tussentijds steeds goed om aanbranden van het zwoerd te voorkomen. Het kan zijn dat het zwoerd al eerder heerlijk krokant is.
 9. Laat het Provençaals gekruide spek op het rekje iets of helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt. Het is zowel warm als koud heerlijk.

[/directions]

Meer met buikspek:


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *