Geroosterd buikspek

Geroosterd buikspek

Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade. En zo begon een online zoektocht naar de lekkerste marinade. Ik stuitte toen op xa xiu, maar dat bleek Chinees te zijn. Xa xiu is de Vietnamese spelling voor het Chinese cha sieuw. Enfin, dit heb ik toen gemaakt en het was echt zalig. Alleen had mijn slager die dag geen buikspek aan één stuk meer, dus heb ik daarvoor dikke speklappen met zwoerd gebruikt. Maar dat hele stuk spek was maar niet uit mijn hoofd te krijgen. Het moest gewoon gebeuren 😉 En dat is dus deze variant geworden. Met weer een andere marinade voor de afwisseling.

Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet er de tijd voor nemen. Het vlees moet namelijk eerst 24 uur marineren. En op de dag dat je het wilt eten ook nog eens meer dan een uur in de oven. Plus nog wat extra werk wat je eraan hebt. Plan dit dus goed! Tussentijds moet het vlees trouwens even uit de oven. Zet dan eerst de afzuigkap op de hoogste stand voor je de oven opent. Er kan namelijk een enorme walm uit de oven komen omdat de marinade gaat aanbakken. Ik heb de oven snel weer dicht gedaan om te voorkomen dat de brandmelder af zou gaan. Afzuiger op turbo gezet en toen pas de oven weer open 😉 En nog een tip: het zwoerd insnijden is best een dingetje want het is enorm stug. Je moet echt een goed, vlijmscherp koksmes of vleesmes hebben. Lukt het niet, neem dan gewoon een stanleymes met een nieuw mesje erin.

Je kunt het stuk spek een dag of drie gekoeld goed houden. Maar de knapperigheid van het zwoerd neemt wel wat af.

Ingrediënten

 • 1 kg buikspek met zwoerd
 • 3 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 2 tl Chinese five spices (vijfkruidenpoeder)
 • ½ tl fijne peper (wit of zwart maakt niet uit)
 • 2 tl fijn zout
 • 3 el ketjap (de zoete)
 • 2 tl vissaus
 • 1 el rijstazijn
 • 1 el limoensap
 • Grof zeezout
 • Materialen: schaal, braadslede met rekje, vlijmscherp mes, aluminiumfolie, optioneel: vleesinjectiespuit

Aan de slag!

 1. Dag 1: Meng alle ingrediënten behalve het zeezout in een schaal. Leg het spek met de vleeskant in de marinade en masseer de marinade in de zijkanten. Optioneel kun je het vlees ook nog met een vleesinjectiespuit met marinade inspuiten. Houd het zwoerd schoon van de marinade. Veeg het zwoerd droog met keukenpapier. Laat het vlees onafgedekt 24 uur in de koelkast marineren. Door het niet af te dekken, kan het zwoerd drogen.
 2. Dag 2: Snijd het zwoerd met een vlijmscherp mes diagonaal van links naar rechts en andersom in zodat je een ruitpatroon krijgt.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Heb je een oven met hete lucht, dan met de circulatiestand aan.
 4. Bekleed de braadslede goed met aluminiumfolie en giet de marinade uit de schaal erin. De marinade zal gaan aanbakken, vandaar de folie. Dan hoef je later niet het blik schoon te schrobben met de kans dat je het blik verpest.
 5. Wrijf het zwoerd in met een laagje zeezout en leg het vlees met zwoerd naar boven in de marinade in het bakblik. Zet het blik 45 minuten in het midden van de oven.
 6. Neem het blik uit de oven en leg het vlees even op een snijplank. Gooi de folie weg en doe een nieuwe laag in het blik (het vlees zal nog marinade gaan lekken).
 7. Veeg het zout goed van het zwoerd. Zet het rekje in het blik en leg het vlees erop. Wederom met zwoerd naar boven.
 8. Verhoog de oven naar 220 graden maar nu zonder de luchtcirculatie aan. Dus alleen boven- en onderwarmte. Zet nog ca. 30 minuten terug in de oven. Check nu tussentijds steeds goed om aanbranden van het zwoerd te voorkomen. Het kan zijn dat het zwoerd al eerder heerlijk krokant is.
 9. Laat het spek op het rekje iets of helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt. Het is zowel warm als koud heerlijk.

Advertentie
 

5 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*