Geroosterde aubergine met feta, za’atar en yoghurt

Geroosterde aubergine met feta, za’atar en yoghurt

Het was al een hele tijd geleden dat ik voor het laatst aubergine heb gegeten echt als hoofdmaaltijd. Meestal verwerk ik aubergine ergens in maar nu had ik weer eens zin in de groente als geheel. Een vegetarische maaltijd deze keer en zoals ik het ‘t lekkerst vind: geroosterd in de oven. Heel eenvoudig met feta, za’atar, yoghurt met een vleugje knoflook, pittige boter en koriander. Lust je geen koriander laat het dan gewoon weg of gebruik peterselie of basilicum.

Aubergine

Aubergine is eigenlijk geen groente maar een vrucht. De vrucht heeft een neutrale tot licht bittere smaak. Als je dat bittere niet lekker vindt, bestrooi blokjes of plakken dan met wat zout en laat 20 minuten staan. Het bittere neemt hierdoor af. Rauw eten moet je nooit doen want dat kan voor maag- en darmklachten zorgen. Een hele aubergine bevat gemiddeld maar 58 calorieën, geen vet (wel wat suiker) en voorziet je lichaam van vezels, antioxidanten, vitamine C en mangaan. Deze leveren diverse belangrijke gezondheidsvoordelen op. De vrucht kan bijvoorbeeld bijdragen aan een gezond gewicht, een stabiele bloedsuikerspiegel en een lager risico op hartziektes. Meer over de voordelen lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 200 gr feta of witte kaas
  • 6 el Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 el pittige saus of pasta, zoals sriracha, harissa, sambal of rode currypasta
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl za’atar
  • Verse koriander
  • Neutrale olijfolie
  • 75 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, kommetje, pannetje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Prik met een vork rondom gaatjes in de aubergines en bestrijk ze met wat olie. Bak ze ca. 40 minuten in het midden van de oven of tot ze heel zacht zijn.
  3. Meng in een kommetje de yoghurt met de knoflook uit de pers en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  4. Neem de aubergines uit de oven en snijd ze open zoals een gepofte aardappel. Maal er wat peper en zout over, bestrooit met za’atar en verkruimel de feta erover. Zet nog even terug in de oven.
  5. Smelt de boter in een pannetje en roer de pittige saus/pasta van jouw keuze erdoor.
  6. Leg elke aubergine op een bord, lepel wat yoghurt erover, bedruip met de pittige boter en verdeel er tot slot nog wat korianderblaadjes over.

Ook lekker met aubergine:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*