Geroosterde aubergine met pittige pindadressing

Geroosterde aubergine met pittige pindadressing

Ik werd laatst via Thuisgekookt.nl benaderd dat er een oudere heer bij mij in de buurt op zoek was naar thuiskoks waar hij maaltijden kan afhalen. Mij werd verteld veganistisch, dus het leek me in eerste instantie geen match want vegan komt bij mij nauwelijks voor. Als het al zo is, dan is dat puur toeval, zoals dit gerecht van geroosterde aubergine met rijst en pittige pindadressing. En omdat ik al vijf tot zes nieuwe recepten maak per week, heb ik gewoon niet de tijd om nog extra vegan maaltijden te koken. Maar omdat ik wel vegetarische gerechten maak, wilde ik het niet direct afketsen en werd ik met hem in contact gebracht. Het bleek dat deze heer alleen geen vlees, vis en eieren eet, wat het een stuk makkelijker maakt. We hebben kennis gemaakt, het klikte en we spraken af dat ik nu elke week, zodra ik mijn weekplanning klaar heb, laat weten wat er op het menu staat en binnen zijn eetwensen past en dat was voor deze week drie maaltijden, beginnend met deze! Ik vind het superleuk dat ik op deze manier iemand kan helpen met lekkere maaltijden!

Tip voor aubergine

Voor dit recept rooster ik de aubergine in de oven en dan lijkt drie eetlepels olie (45 ml) best veel, maar geloof me, het komt de vrucht ten goede! Waar we normaal proberen met zo min mogelijk vet te werken voor onze gezondheid, mag aubergine juist wel extra hebben omdat het vruchtvlees juist dan heel romig wordt. Dus stel dat je aubergine in blokjes roerbakt, gebruik dan gerust meer olie zodat het eerder frituurt dan bakt. Meer daarover lees je hier.

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 2 el 100% pindakaas
 • 2-3 el pinda’s
 • 4 tl sojasaus
 • 2,5 el zoete chilisaus
 • 15 gr verse koriander
 • 2 bosuitjes
 • Sap van 1 limoen
 • 3 el neutrale olie
 • Basmatirijst (ca. 75 gr per persoon)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kleine kom, bakblik/ovenschaal, kookpan

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht.
 2. Meng in een kommetje de olie met een eetlepel zoete chilisaus en 1 tl sojasaus.
 3. Snijd de aubergines in de lengte in 4 parten en leg ze in een bakblik of ovenschaal. Maal er wat zout en peper over en giet het oliemengsel gelijkmatig erover net voordat je het in de oven zet. Zet 30 minuten in het midden van de oven.
 4. Kook ondertussen de rijst met wat zout, snijd koriander fijn en de bosuitjes in dunne ringetjes. Giet de rijst af, schep koriander en bosui erdoor en laat droogstomen. Houd wat koriander en bosui achter ter garnering.
 5. Hak de pinda’s grof. Meng voor de pindadressing in een kom de rest van de chilisaus en sojasaus met de pindakaas, gehakte pinda’s en limoensap en maak wat dunner met water. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
 6. Verdeel de rijst over kommen of borden, daarover de aubergine en de pindadressing. Garneer met nog wat koriander en bosui.

Meer met aubergine:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*