Geroosterde auberginespread

Geroosterde auberginespread

Van een dip/spread van aubergine heb ik al twee recepten gedeeld: Griekse melitzanosalata en Midden-Oosterse baba ghanoush. Maar er kon best nog een variant bij. Ik had namelijk nog twee derde aubergine over van een ander gerecht en aangezien ik niets weggooi, heb ik er deze spread van gemaakt. Deze is weer anders van smaak door de Italiaanse of Provençaalse kruiden. Ik heb het recept omgezet naar een grotere hoeveelheid, want ik had van het restje aubergine maar en klein bakje. De kleur ziet er trouwens niet zo aantrekkelijk uit. Dat komt omdat ik de schil niet verwijderd heb. Als je die er wel afhaalt, dan krijg je een lichte kleur. De auberginespread is lekker om rauwkost in te dippen of smeer het op crostini!

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 2 el milde olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: 2 snijplanken, keukenpapier, bakblik, kom, staafmixer

Aan de slag!

  1. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ca. 2 cm. Bestrooi de plakken aan beide kanten met fijn zeezout en leg ze op een snijplank tussen laagjes keukenpapier. Eindig met papier en leg er nog een snijplank op. Zet daar iets zwaars op en laat zo 30 minuten staan.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en pel de sjalotjes en knoflook. Snijd de sjalotjes in kwarten. De knoflook houd je heel.
  3. Veeg de plakken aubergine droog en snijd ze in blokjes. Doe ze in een bakblik samen met de sjalotjes, knoflook, kruiden en milde olie. Maal er peper over en hussel het geheel goed door. Zet het bakblik ca. 30 minuten in het midden van de oven.
  4. Doe het geheel over in een kom en pureer met een staafmixer. Als het niet smeuïg genoeg is, voeg dan wat extra vergine olijfolie toe. Laat afkoelen.
  5. Als je de auberginepuree dezelfde of volgende dag nog gebruikt, bewaar dan in een afgesloten bakje tot gebruik in de koelkast. Wil je het langer bewaren, doe het dan over in een (max. een uur van tevoren) gesteriliseerd (weck)potje en schenk er een dun laagje olie op. Na openen is het nog beperkt houdbaar.

Meer recepten met aubergine:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*