
Geroosterde kikkererwten
Dit is echt een heerlijk gezonde snack die ik met enige regelmatig maak als ik zin heb in iets lekkers bij een glaasje wijn. Ze zijn veel lager in vet en koolhydraten dan chips en bovendien een bron van vezels, ijzer, eiwitten, vitaminen (vooral B) en mineralen. Wanneer je calorieën telt moet je overigens wel oppassen want geroosterde kikkererwten leveren toch al gauw tussen de 130 en 180 calorieën op per 100 gr, afhankelijk van de vetstof en overige ingrediënten die je gebruikt (honing, sojasaus, boter, olie etc.). Mijn versie zit laag omdat ik slechts 2 eetlepels olijfolie gebruik en verder alleen specerijen.
Ik gebruik zelf altijd kikkererwten uit pot of blik voor het gemak. Gedroogde moet je namelijk eerst minstens 12 uur wellen en dan nog eens 1 tot 1,5 uur koken. Echter in pot of blik bevatten kikkererwten wel toevoegingen zoals zout en soms ook E-nummers. Dit hangt echter wel van het merk af dus lees de etiketten goed. Ik neem altijd het Turkse merk Baktat. Deze bevat wel zout en een antioxidant, maar verder geen E-nummers.
Ingrediënten
- 1 blik/pot (400 gr) kikkererwten
- 2 el milde olijfolie
- ½ tl gemalen cayennepeper
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl zout
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
- Meng in een schaal de olie met de specerijen en schep de kikkererwten erdoor. Schud een paar keer goed om.
- Spreid de kikkererwten over de bakplaat uit. Rooster ze in het midden van de oven in ca. 30 minuten krokant en bruin. Vind je ze nog te zacht, rooster ze dan nog 10-15 minuten op 150 graden.
- Laat ze buiten de oven een paar minuten afkoelen voor je ze in een schaaltje doet.