Geroosterde krieltjes met knoflookmayonaise (BBQ)

Geroosterde krieltjes met knoflookmayonaise (BBQ)

Geroosterde krieltjes met knoflookmayonaise is een heerlijk bijgerecht voor bij de barbecue. Overigens heb ik ze gewoon in de oven geroosterd maar dat is omdat ik alleen een kleine elektrische, niet afsluitbare barbecue heb. Helaas zijn houtskool en gasbarbecues in ons appartementencomplex verboden. Schrik overigens niet van de hele bol knoflook. Omdat je deze meeroostert/poft, wordt de smaak veel zachter.

Bekijk hier meer barbecue gerechten.

Krieltjes

Met krieltjes voor deze salade bedoel ik ik ook echt krielaardappels in schil en dus niet minikrieltjes. Want minikrieltjes zijn helemaal geen krieltjes. Ze worden namelijk gewoon machinaal gesneden uit grote aardappels. Er is geen wettelijke bescherming voor echte krielaardappeltjes, dus het is niet verboden om grote aardappelen in blokjes te snijden, af te ronden en ze vervolgens krieltjes te noemen maar het is wel misleidend. Je leest er hier meer over. Nieuwe oogst krieltjes hoef je meestal niet te schillen omdat deze nog een mooie, gladde schil zonder pitten en onregelmatigheden hebben. Gebruik je andere aardappels, bepaal dan zelf op basis van uiterlijk of je ze wel of niet moet schillen en afhankelijk van de grootte in tweeën of vieren moet snijden. In vieren dan niet als partjes, maar één keer in de lengte en één keer in de breedte.

Ingrediënten

 • 1 kilo krieltjes met schil
 • 1 bol knoflook
 • 8 el mayonaise
 • 2 el citroensap
 • 2 tl mosterd
 • Neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakpapier, aluminiumfolie, kom, schaal

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Boen de krieltjes schoon en halveer ze. Schep ze in een kom om met 4 eetlepels olie en en peper en zout. Verpak de bol knoflook in aluminiumfolie. Verdeel de krieltjes over de bakplaat, leg de bol knoflook erbij en rooster ca. 40 minuten tot de krieltjes goudbruin zijn. Tussendoor een paar keer omscheppen.
 3. Begin ondertussen met de knoflookmayonaise door alvast mayonaise, citroensap, mosterd en 2 eetlepels olie te mengen.
 4. Neem de bakplaat uit de oven en knijp de teentjes knoflook uit bij het mayonaisemengsel. Meng goed door.
 5. Doe de krieltjes over in een schaal en drizzle de knoflookmayonaise erover. Serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*