Geroosterde radijs met knoflook en pesto van het loof

Geroosterde radijs met knoflook en pesto van het loof

Ik had nog een bosje radijs in de koelkast van een eerder recept waarvan ik maar een paar had gebruikt. Dus moest ik iets verzinnen om met de rest van de radijs te doen. Je kunt ze natuurlijk gewoon rauw snacken, eventueel met een lekker dipje (bijvoorbeeld ranch), maar dat vond ik te gemakkelijk. Geroosterd vind ik radijs echt zo lekker, dus werd het dat met knoflook en groene kruiden en een pesto van het loof. Ik heb het geroosterd met roomboter (ghee kan ook) maar als je liever geen boter gebruikt, ga dan voor milde olijfolie of een andere neutrale olie.

Het loof van radijs

Het loof, dus het blad en de steeltjes, van radijs wordt meestal weggegooid. Het blad is een beetje ruw en daarom wordt het vaak niet gebruikt omdat mensen het een vervelend mondgevoel vinden geven. Maar je kunt het bijvoorbeeld prima door een salade met andere slasoorten en een dressing mengen of je maakt er een pesto van! Het loof is iets minder pittig dan de radijs zelf maar evengoed heerlijk fris van smaak. Een klassieke pesto van basilicum bevat altijd pijnboompitjes en Parmezaan én Pecorino. De Italianen sollen niet met hun klassiekers 😉 Het is echter inmiddels niet vreemd meer om afgeleide pesto’s te maken. Je kunt de pijnboompitjes ook vervangen door noten, bijvoorbeeld cashews, pistache, amandelen of hazelnoten. Of gebruik enkel Parmezaan of Pecorino, of een ander harde en zoutige kaas, bijvoorbeeld heel oude Hollandse kaas. Doe gewoon wat jij lekker vindt!

Ingrediënten

  • 1 bosje radijs met loof
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 el mix van verse peterselie, bieslook en dille (of 1 tl gedroogd)
  • 15 gr gesmolten boter (of ghee of olie)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de pesto:
  • Het loof van de radijs
  • 40 gr pijnboompitjes (of noten)
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gr Parmezaanse kaas
  • 25 gr Pecorino
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Materialen: koekenpan, rasp, keukenmachine, ovenschaal of bakblik

Aan de slag!

  1. Snijd het loof met de steeltjes van de radijs. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Als je rauwe noten gebruik, dan die ook even roosteren. Rasp de kaas.
  2. Doe het loof met de pijnboompitjes of noten en een teentje knoflook in de keukenmachine en maal kort op half vermogen. Voeg de kaas toe en maal nog even op laag vermogen. Voeg nu beetje bij beetje olijfolie toe tot een smeuïge massa met nog wat textuur. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig want de kazen zijn al zout genoeg. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  4. Halveer de radijs en hak de knoflook fijn. Verse kruiden ook fijnsnijden tot je een eetlepel gemengd hebt (meer naar wens mag natuurlijk ook).
  5. Meng in een ovenschaal of bakbik de radijs met de gesmolten boter/ghee en zout en peper. Bak 20-25 minuten in het midden van de oven. Schep tussentijds een keer om. Schep de laatste 5 minuten de knoflook en kruiden erdoor.
  6. Serveer de radijs met de pesto.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*