Geroosterde zoetzure wortelen

Geroosterde zoetzure wortelen

Al weken ben ik bezig met het bedenken van kerstgerechten, echter niet voor mezelf want bij mij staat meestal het gourmetstel of een kaasfondue op tafel. Hangt er vanaf met wie ik eet. Als je het hele jaar door dag in, dag uit met nieuwe recepten bezig bent wil ik het met de kerst eens een keer niet al te moeilijk 😉 En bovendien ben ik al weken eerder met kerstrecepten bezig zodat ze op tijd online staan. Zoals deze geroosterde zoetzure wortelen. Weinig werk, niet moeilijk maar wel een heerlijk bijgerecht als je een mooi gebraad op tafel zet.

Wortelen

Voor dit recept is de bospeen de meest geschikte wortel. Deze wortelen zijn zoet van smaak en laten zich goed roosteren. Winterwortelen zijn hiervoor te dik en te hard, het kan wel maar ze moeten dan echt veel langer in de oven. En bovendien ziet bospeen er gewoon wat gezelliger en verfijnder uit op tafel. Overigens komt bospeen niet uit het bos, het heeft die naam omdat ze per bosje met het loof eraan worden verkocht. Een klein stukje van het loof laat je zitten voor dit gerecht. Met alle het loof er nog aan, is bospeen twee dagen te bewaren in de koelkast. Dus doe je de kerstboodschappen al ruim van te voren, haal dan alvast het loof eraf en doe de wortelen in een gesloten zak. Zo blijven ze zeker een week goed.

Ingrediënten

  • 1 bosje bospeen
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, bakblik

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht en breng een grote pan water met wat zout aan de kook.
  2. Snijd het loof van de wortelen maar laat wel een een stukje van het groen zitten. Gewoon omdat dat er gezellig uitziet. Halveer de wortelen in de lengte. Kook de wortelen ca. 5 minuten tot ze iets zachter maar nog wel stevig zijn. Giet af en dep ze droog.
  3. Doe de wortelen in een bakblik en besprenkel ze met olie, balsamico en de basterdsuiker. Maal er peper en zout over.
  4. Zet ca. 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn en balsamico en suiker gekaramelliseerd. Tussendoor een aantal keren omdraaien.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*