Gestoofde prei met gerookte makreel, krieltjes en ei

Gestoofde prei met gerookte makreel, krieltjes en ei

Lekker makkelijk alles in één pan! Beetje een rommelig geheel maar dat doet niets af aan de smaak 😉 Het is deels een restjesgerecht want ik had nog makreel over, een aangebroken zakje nieuwe oogst krieltjes en ei heb ik altijd in huis. Prei had ik nodig voor een ander gerecht en omdat die toch in de aanbieding waren (drie voor een euro), heb ik de rest hiervoor gebruikt.

Nieuwe oogst krieltjes hoef je meestal niet te schillen omdat deze nog een mooie, gladde schil zonder pitten en onregelmatigheden hebben. Gebruik je andere aardappels, bepaal dan zelf op basis van uiterlijk of je ze wel of niet moet schillen.

Gebruik jij de hele prei?

De heel stugge, groene delen van prei worden vaak weggegooid. Ik gebruik het ook niet altijd omdat het zo stug en hard is. Alleen als de prei heel fijn gesneden moet, gebruik ik meer van het groen maar als het grover blijft dan vind ik het niet prettig eten. Maar wat ik niet gebruik gooi ik nooit weg. Ik bewaar het in een diepvrieszak in de vriezer en gebruik het later als ik bouillon laat trekken voor groentesoep of kippensoep. Dat doe ik ook altijd met de steeltjes van peterselie en selderij. Ik stop dat gewoon altijd bij elkaar in dezelfde zak en haal het uit de vriezer zodra ik soep maak.

Ingrediënten

 • 2 grote preien
 • 2 gerookte makreel filets
 • 250 gr nieuwe oogst krieltjes (of vastkokende aardappel)
 • 3 tl mierikswortel
 • 2 of 4 eieren
 • 2 el neutrale olijfolie of een klont boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: magnetronschaal, vergiet/zeef, koekenpan

Aan de slag!

 1. Was eventueel zand uit de prei en snijd met een stukje van het groen in dunne ringen.
 2. Snijd de krieltjes in vieren, naar wens met of zonder schil (of grotere aardappels in blokjes). Doe ze in een magnetronschaal met een klein bodempje water, dek af en kook 5 minuten op de hoogste stand tot ze beetgaar zijn. Laat in een zeef of vergiet uitlekken.
 3. Verhit ondertussen op matig vuur de olie of boter in een koekenpan. Stoof de prei met een snufje zout ca. 10 minuten tot het zacht is. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Schep de krieltjes erdoor, verhoog het vuur en bak een aantal minuten mee zodat ze wat krokanter worden. Schep de mierikswortel en de makreel in stukjes erdoor.
 4. Maak 2 of 4 kuiltjes in het mengsel en breek voorzichtig in elk kuiltje een ei. Maal er wat peper en zout over.
 5. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 6 tot 8 minuten garen tot de eiwitten gestold zijn en de dooiers nog zacht. Als je niet van zachte dooiers houdt mag langer natuurlijk ook.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*