Gestoofde spitskool met venkelzaad en witte wijn

Gestoofde spitskool met venkelzaad en witte wijn

In mijn weekplanning had ik weer eens lekker coleslaw staan voor bij een kleine barbecue met mijn ouders. Doorgaans wordt dat gemaakt met onder andere witte kool maar ik gebruik meestal spitskool. Vaak koop ik dan een zakje voorgesneden kool maar voor deze week besloot ik om een hele te kopen en met de andere helft nog iets lekkers te maken. En dat werd gestoofde spitskool met venkelzaad en witte wijn. Laat je echter niet misleiden door ‘gestoofd’, wat meestal wordt geassocieerd met een lange bereidingstijd. Dit is namelijk klaar in 25 minuten!

Spitskool of witte kool?

Omdat het recept voor vier porties is beschreven, geef ik een hele spitskool aan. Die zijn gemiddeld 800 gram tot een kilo. Spitskool en witte kool zijn familie van elkaar maar spitskool is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool en kan daarom ook prima rauw gegeten worden. Bovendien bevat spitskool meer vitamine C dan witte kool. Het is echter ook gewoon mogelijk om witte kool te gebruiken in dit recept. Kijk gewoon wat er voorhanden is in jouw supermarkt of bij de groenteboer en wat eventueel het goedkoopst is als je op je budget let.

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 grote rode ui
  • 2 tl venkelzaad
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 el milde olijfolie
  • Verse koriander of peterselie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan

Aan de slag!

  1. Halveer de spitskool in de lengte en verwijder de kern. Snijd de spitskool in reepjes, het hoeft niet al te fijn.
  2. Verhit de olie op matig vuur in een hapjespan en bak het venkelzaad een minuut. Voeg de ui toe en bak nog 2 minuten mee.
  3. Schep de kool er goed door zodat het gelijkmatig bedekt is met olie en venkelzaad.
  4. Voeg de wijn en azijn toe, verhoog het vuur en laat het vocht ca. 5 minuten tot de helft inkoken. Verlaag het vuur weer een beetje, breng op smaak met zout en peper en laat het geheel zachtjes stoven tot de kool zacht is.
  5. Garneer voor het opdienen met wat koriander- of peterselieblaadjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*