Gestoomde wontons met gehakt en lap cheung

Gestoomde wontons met gehakt en lap cheung

Deze wontons heb ik gemaakt als onderdeel van een soep, maar het leek me handiger om het als apart recept te delen. Je kan ze namelijk ook als dimsum hapje serveren. Voor nu is dit het eerste dimsum hapje wat ik online heb, maar ik ben zeker nog van plan om meerdere varianten te maken want ik heb genoeg speciale velletjes voor wontons en andere dimsum in de vriezer. De wontons zijn gevuld met gehakt en lap cheung; Chinese varkensworstjes. Ik heb geen idee of deze worstjes ook thuishoren in wontons maar ik had ze nog in de vriezer en het leek me lekker om met het gehakt te mengen omdat ze een karakteristieke, zoetige smaak hebben.

Voor de wontons moet je wel een tripje naar de Aziatische supermarkt maken. Lap cheung en wonton / dimsum velletjes (diepvries) vind je niet in de gewone supermarkt. En een echt goede vissaus koop je ook liever in de Aziatische winkel in plaats van een supermarkt huismerk.

Wontons maken

Het is behoorlijk wat werk om wontons te maken. Ik ben anderhalf uur bezig geweest. Maar dan heb je wel gelijk een flink aantal. Wat teveel is kun je gewoon invriezen. Al wordt vaak gezegd dat iets wat ontdooid is, je niet meer kan invriezen, is dat met wontonvelletjes echt geen probleem. Deze velletjes zijn ook heel gemakkelijk om mee te werken. Ze scheuren niet zoals filodeeg en ze zijn ook niet plakkerig zoals ontdooid bladerdeeg. Wat ik wel merkte is dat steeds als ik een velletje uit de verpakking nam, deze eigenlijk uit twee laagjes bestond. Ik had geen idee of ik dat nog los moest halen of aan elkaar laten zitten. En op zo’n Chinese verpakking staat geen uitleg. Om het uit te proberen heb ik de helft van de wontons met een dubbel velletje gemaakt en de andere helft met een enkel velletje. Het maakte niet echt verschil behalve dat die met een enkel velletje een beetje aan het bakpapier bleven plakken.

En nog even dit: Als je geen stoommandje hebt, kun je ook een vergiet op de pan zetten en daarop het deksel van de pan. Maar bedenk wel dat een vergiet een holle vorm heeft en dat je de wontons dan niet goed plat kan leggen. Ze mogen elkaar niet overlappen tijdens het stomen (dan kunnen ze aan elkaar plakken) dus je kunt er minder tegelijk stomen.

Ingrediënten

  • 1 pakje ronde wontonvelletjes, ontdooid
  • 200 gr gemengd gehakt of varkensgehakt
  • 2 (ca. 200 gr) lap cheung worstjes
  • 1 rode peper
  • 20 gr verse gember
  • 1 banaansjalotje
  • 1 tl sojasaus
  • ½ tl sesamolie
  • 1 tl Thaise vissaus
  • 1 ei
  • Materialen: foodprocessor, kommetje, kwastje, stoommandje, bakpapier, grote kookpan

Aan de slag!

  1. Splits het ei. Eiwit en dooier heb je beiden nodig.
  2. Schil de gember en snijd in stukjes. Snijd de peper, met of zonder zaden naar wens, in stukjes. Schil de sjalot en snijd grof en snijd de lap cheung in blokjes. Doe dit in de foodprocessor en mix tot fijne stukjes. Maak er geen puree van!
  3. Voeg het gehakt, het eiwit, sojasaus, vissaus en sesamolie toe en mix nog even kort. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met sojasaus en/of vissaus.
  4. Klop in een kommetje het eigeel los met een klein scheutje water.
  5. Neem een wontonvelletje en bestrijk de randen rondom licht met eigeel. Schep in het midden een lepeltje van het gehaktmengsel en plooi ze van binnen naar buiten dicht. Zorg dat er geen lucht in zit. Werk zo door tot alle velletjes gevuld zijn.
  6. Breng en grote pan water aan de kook. Zet het stoommandje op een vel bakpapier en omtrek met een potlood. Knip uit en leg het velletje in het mandje. Prik er gaatjes in om de stoom goed door te laten. Zet het mandje op de pan.
  7. Leg zoveel wontons in het mandje als erin kunnen zonder dat ze elkaar raken en stoom ze in ca. 10 minuten gaar. Herhaal tot ze allemaal gestoomd zijn.

Andere recepten met lap cheung:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*