Gevuld Turks brood

Gevuld Turks brood

Het komt wel eens voor dat ik gerechten vaak heb gemaakt maar dat ze na een tijdje weer uit mijn systeem verdwijnen. Zo ook met dit gevulde brood. Ik denk dat ik dit al zeker een jaar of zes niet meer gemaakt heb. Maar gelukkig heb ik altijd mijn bedenksels wel vastgelegd en dan kom je ook weer eens wat tegen als je door je recepten gaat struinen 🙂 Het is een fijn gerecht om in het weekend als lunch te maken voor het gezin of vrienden want je kunt er gemakkelijk acht porties van maken en er eventueel nog een eenvoudige salade bij serveren. Ikzelf maakte het in het weekend altijd als een comfort food avondmaal. Destijds woonde ik nog samen en mijn partner en ik aten dan een kwart per persoon en de rest de volgende dag als lunch. Soms opgewarmd en soms ook gewoon koud. Vandaag heb ik het gemaakt om samen met mijn mama te eten en de resterende helft is morgen en overmorgen weer lunch! Goed verpakt in aluminiumfolie en in de koelkast kan een tweede dag namelijk nog wel, maar vertrouw daarbij vooral ook op je neus!

Dit is trouwens ook weer zo’n typisch gerecht waarmee je naar eigen wens kunt variĂ«ren. Hou je niet van courgette, laat het weg en gebruik meer aubergine. Of andersom. Eet je graag paprika (ik haat het), voeg dan gegrilde repen toe. Of gegrilde plakken portobello voor een aardse smaak. Of vervang pesto voor tomatenpuree (wel even met het gehakt meebakken om het te ontzuren). Ook lekker is om zongedroogde tomaatjes toe te voegen. Welke gehaktsoort je gebruikt is ook jouw keuze. Half-om-half, rund, lams, kip of vegetarisch ‘gehakt’, het kan allemaal!

Ingrediënten

 • 1 goot Turks brood
 • 500 gr gehakt (soort naar wens)
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • ½ courgette (in de lengte gehalveerd)
 • ½ aubergine (in de lengte gehalveerd)
 • 3 el pesto
 • 100 gr kruidenboter
 • Stukje Parmezaanse kaas (of andere kaas naar wens)
 • Milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: mandoline of kaasschaaf, kwastje, grillpan, koekenpan, bakpapier

Aan de slag!

 1. Snijd de bovenkant van het brood iets boven het midden. Hol de onderste helft uit en verkruimel het brood wat je eruit haalt fijn. Eventueel in een keukenmachine. Besmeer de binnenkant van het brood met de kruidenboter. Die 100 gram mag helemaal op.
 2. Snipper de ui, hak het teentje knoflook fijn en schaaf de courgette en de aubergine in de lengte in dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf. Bestrijk de repen aan Ă©Ă©n kant licht met olijfolie.
 3. Verhit de grillpan en verhit gelijktijdig een klein scheutje olie in de koekenpan. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Leg zoveel repen courgette en aubergine als mogelijk naast elkaar met de geoliede kant naar beneden in de pan. Bestrijk de bovenkant ook gelijk met olie. Gril de repen aan beide kanten tot ze mooie grillstrepen hebben. Leg ze verspreid op keukenpapier. Werk zo door tot je alles gegrild hebt.
 5. Ondertussen fruit je in de koekenpan de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Schep de pesto en de helft van het broodkruim erdoor en breng op smaak met zout en peper.
 6. Beleg het uitgeholde deel van het brood met om en om repen courgette en aubergine. Verdeel daarover de helft van het gehakt en rasp er een laag Parmezaanse kaas over. Dan weer een laag courgette en aubergine en de rest van het gehakt met nog flink wat kaas. Leg de bovenste helft van het brood erop. Besprenkel met wat water en leg het brood op de bakplaat 10 tot 15 minuten in het midden van de oven.
 7. Snijd het brood in 4 tot 8 gelijke stukken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*