Gevulde aardappels met spek, cheddar en bosui

Gevulde aardappels met spek, cheddar en bosui

Een beetje met het oog op de kerst (nog maar vier weken te gaan in dit vervelende 2020 jaar) heb ik deze gevulde aardappels met spek, cheddar en bosui gemaakt. Want dit is echt een heel feestelijk bijgerecht voor je kerstdiner! Je kunt de aardappels al eerder op de dag poffen en vullen en later afbakken. Voor mij waren ze vandaag gewoon een fastfood vrijdag gerecht met een simpele salade erbij.

Het spek in de vulling maakt niet uit of je reepjes of plakjes gebruikt. Ik heb nu reepjes gebruikt omdat ik daarvan nog wat over had van een ander gerecht. Wel heb ik ze nog wat kleiner gesneden hiervoor. Als je plakjes gebruikt, dan bak je die eerst en verkruimel je het na het uitlekken en afkoelen.

Tip: In de vulling gaat ook bosui. In dit geval heb ik alleen het groene deel gebruikt. Het witte deel met de worteltjes er nog aan zet je gewoon in een glas met een klein bodempje water (of in de warmere maanden buiten in de volle grond of een pot) en dan groeit er gewoon weer groen uit. In een glas wel om de dag het water verversen.

Gepofte aardappels

Dit recept is een uitbreiding op de standaard gepofte aardappels. Die worden doorgaans na het poffen opengesneden en dan eenvoudig gevuld met bijvoorbeeld kruidenboter of zure room of wat uitgebreider met meer ingrediënten en dan geserveerd. Ik heb nu de aardappels eerst gepoft, daarna gehalveerd en uitgeschept, vervolgens weer gevuld en dan weer de oven in. Zo worden ze nog lekkerder!

Vaak worden aardappels verpakt in aluminiumfolie voor de oven of magnetronfolie voor… je raadt het al. Dit om geen vocht te verliezen. Ik heb dit nu echter niet gedaan want zonder verpakking wordt de schil krokanter. Het binnenste van de aardappels is dan wel weer iets droger maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vulling met yoghurt, melk en boter. Overigens zijn kruimige aardappels het best om te poffen.

Ingrediënten

 • 2 echt grote kruimige aardappels
 • 50 gr spek (blokjes of plakjes, zie tip hierboven)
 • 120 ml melk
 • 15 gr zachte boter
 • 2 el Turkse of Griekse yoghurt
 • 2 bosuitjes
 • 75 gr cheddar
 • Neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: (chipotle) tabasco
 • Materialen: ovenschaal of bakblik, koekenpan, kom, rasp

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Boen de aardappels schoon, dep ze goed droog en prik er rondom gaatjes in met een vork. Wrijf ze in met wat olie en bak ze ca. 45 tot 60 minuten in een ovenschaal of bakblik of tot ze goed zacht zijn.
 3. Verhit ondertussen een heel klein beetje olie in een koekenpan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Snijd het groen van de bosuitjes in dunne ringetjes (zie tip bovenaan voor het witte deel). Rasp de cheddar.
 5. Meng in een kom melk, yoghurt, bosui, spek (plakjes grof verkruimeld), boter en drie kwart van de cheddar. Breng op smaak met zout en peper en optioneel tabasco.
 6. Neem de aardappels uit de oven en laat een beetje afkoelen. Halveer ze in de lengte en schraap ze bijna leeg. Zorg dat de schillen heel blijven.
 7. Doe eruit geschepte aardappel in de kom met de rest van de ingrediënten en meng het geheel door. Schep het mengsel in de aardappelschillen en strooi de rest van de cheddar erover. Leg ze terug in de schaal en bak nog 7 tot 10 minuten tot de kaas gesmolten is.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*