Gevulde courgettes met ontbijtspek (keto)

Gevulde courgettes met ontbijtspek (keto)

Deze halve courgettes zijn gevuld met een mengsel van roomkaas, artisjok, spinazie en mozzarella, omwikkeld met ontbijtspek en vervolgens geroosterd in de oven. Twee helften als complete maaltijd voor twee personen maar ook geschikt voor vier personen als je dit ziet als groente hoofdgerecht en er meer bij serveert. Bijvoorbeeld een eenvoudige salade of gebakken aardappels.

Courgettes, spinazie en ontbijtspek

Ik vind de courgette een heel veelzijdige groente, of eigenlijk is het een vrucht, omdat hij vrij neutraal van smaak is en zich daarom goed leent om te combineren met ingrediënten die wel veel smaak geven. Voor dit recept ben ik uitgegaan van twee halve courgettes per persoon omdat ik dit als volwaardige keto maaltijd had gepland. Maar als je er iets extra’s bij maakt, bijvoorbeeld een salade of een aardappelgerecht, volstaat een halve courgette per persoon.

Diepvries spinazie gebruik ik vrijwel nooit, ik werk vaker met verse, maar in dit geval wel. Ik heb ook totaal niets tegen groenten uit de diepvries want die zijn hartstikke vers omdat ze direct na de oogst worden ingevroren. Alleen spinazie heb ik normaal dan weer wel liever vers want ik roerbak het altijd. Hier heb ik puur diepvries gebruikt om tijd te besparen. Zorg wel dat het echt goed is uitgelekt en knijp er dan ook nog zoveel mogelijk vocht uit.

Omdat je de courgettes omwikkelt met ontbijtspek, heb je echt de langwerpige soort nodig want de ronde soort is niet groot genoeg om er helemaal omheen te wikkelen. Overigens is de ronde vaak wel wat goedkoper. Wil je die gebruiken, vouw het dan alleen om de bovenkant.

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 8 plakjes ontbijtspek langwerpig
  • 100 gr roomkaas, half uur buiten de koelkast
  • Blik artisjokharten, uitgelekt
  • 200 gr diepvries spinazie, ontdooid en uitgelekt
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • 25 gr Parmezaanse kaas
  • 2 tl  knoflookpoeder
  • Snufje chilivlokken
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, bakpapier, kom, rasp

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de courgettes in de lengte en schraap de zaden eruit. Besprenkel ze met olie en leg ze ca. 10 minuten in de oven tot ze wat zachter zijn.
  3. Snijd ondertussen de artisjokharten fijn en knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Meng dat in een kom met de roomkaas, mozzarella en knoflookpoeder en breng op smaak met peper en zout.
  4. Vul de courgettes met dit mengsel, rasp er Parmezaanse kaas over en bestrooi met chilivlokken. Omwikkel de courgettes met 2 plakjes ontbijtspek.
  5. Bak de courgettes ca. 30 minuten in het midden van de oven tot ze zacht zijn en het ontbijtspek krokant is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*