Gevulde eieren

Gevulde eieren

Ik weet het, het is echt enorm jaren ’70 en voor velen staat het symbool voor truttigheid, maar ik hou er gewoon van: het simpele gevulde eitje. Ik vind dat dit eenvoudige hapje weer een revival moet krijgen. Net als de bitterbal, die jaren op de lijst van vertrutting stond maar inmiddels weer helemaal hip en gewild is. Bovendien kun je heel culinaire dingen doen met een gevuld ei, met allerlei luxe, niet alledaagse en smaakvolle toevoegingen. Je zou er zelfs wat moleculair geknutsel tegenaan kunnen gooien, of als je heel creatief bent een ‘deconstructed’ versie als amuse of voorgerecht van maken. Maar als je nog nooit een gevuld eitje hebt gemaakt, dan is het wel handig als je de basis kent. Dus hierbij mijn klassieke recept. Lekker als borrelhapje, maar ook als onderdeel van een uitgebreid buffet!

Ingrediënten

 • 8 eieren, hardgekookt
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 2 tl mayonaise
 • 2 tl Dijon mosterd
 • 4 el crème fraîche
 • 1 bosuitje
 • Paprikapoeder
 • Tabasco
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddelen: koekenpan, staafmixer, spuitzak met kartelmondje

Aan de slag!

 1. Eerst een tip: koop de eieren een paar dagen van tevoren en keer ze regelmatig om zodat de dooiers niet helemaal naar onderen zijn gezakt maar mooi in het midden zitten. Kook de eieren hard maar niet tot de dooiers groen zien.
 2. Bak de plakjes spek uit in een droge koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 3. Pel de eieren, halveer ze in de lengte en wip de dooiers eruit. Bewaar de eiwitten tot gebruik in een bak koud water.
 4. Doe de eidooiers in een kom met de mayonaise, mosterd en crème fraîche en pureer met de staafmixer tot een gladde, luchtige massa. Breng op smaak tabasco, zout en peper.
 5. Snijd alleen het groen van het bosuitje schuin in heel dunnen ringetjes en verkruimel het spek.
 6. Neem de eiwitten uit het water, dep ze droog en schik ze op een schaal.
 7. Doe de eiercrème in de spuitzak en spuit in de holtes van de eiwitten een mooi toefje.
 8. Bestrooi de eieren met paprikapoeder en garneer met het spek en de bosui.

Tip: Je kunt dit hapje al een paar uur van tevoren voorbereiden. Bewaar de eiwitten in een afgesloten bak in water in de koelkast. Bewaar de eiercrème in de spuitzak tot gebruik in de koelkast. Bewaar de bosuiringetjes in een bakje in de koelkast. En bewaar het verkruimelde spek in een open bakje op een koele, droge plek. Het opspuiten en garneren doe je vlak voor het serveren. 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*