Gevulde kaasbroodjes met knoflook en Parmezaan topping

Gevulde kaasbroodjes met knoflook en Parmezaan topping

Eigenlijk was ik vandaag van plan om Braziliaanse kaasbroodjes te maken maar ik bleek het verkeerde meel te hebben. Deze maak je namelijk met tapiocameel (cassavemeel) maar ik had tapiocazetmeel gekocht, wat meer een bindmiddel is. Echter verheugde ik me zo enorm op kaasbroodjes dat ik gewoon besloot om een andere weg in te slaan. Broodjes van gewone bloem met een kern van gesmolten kaas en een topping van boter met knoflook, Parmezaan en peterselie. Ik had hiervoor toch alles in huis!

Kaas in de kaasbroodjes

Je maakt deze kaasbroodjes als zachte bolletjes maar dan met een blokje kaas erin wat tijdens het bakken smelt. Je hebt hiervoor dan ook een jongere kaassoort nodig wat snel en makkelijke smelt. Dus geen harde, heel gerijpte kazen. Ik heb nu jong belegen gebruikt want dat had ik nog in huis. Sterker nog, ik heb de gemarineerde kaasblokjes gebruikt die ik nog niet zo lang geleden maakte. Normaal zou die pot al lang leeg zijn geweest maar ik probeer de laatste tijd te minderen met snacken in de avond dus er stond nog genoeg om hiervoor te gebruiken. Parmezaanse kaas heb ik sowieso altijd in huis vandaar dat ik dat nog extra als topping heb gebruikt.

Deeg voor de kaasbroodjes maken 

Als je het begin van dit recept ziet, dan vind je misschien dat ik wat omslachtig doe met het mengen van de ingrediënten voor het deeg, maar dat heeft een reden. Ik heb namelijk een paar keer gehad dat de droge gist die ik gebruikte soort van dood bleek te zijn en dan rijst het deeg niet snel en goed genoeg. De tweede rijs laat het dan nagenoeg helemaal afweten. Dus in plaats van alles in één keer te mengen, meng ik eerst gist en suiker met een beetje van de lauwe vloeistof zodat ik er zeker van ben of de gist echt zijn werk gaat doen. Suiker activeert gist en zodra dat een lekker schuimig beige laagje op de vloeistof geeft, weet je dat de gist nog actief is. Dit scheelt een hoop frustratie want als het deeg op een warme plek niet in ca. een uur in volume verdubbeld is, doet de gist gewoon niet genoeg zijn werk en dat heeft effect op de luchtigheid van het brood.

Ingrediënten

 • 500 gr bloem + extra om te bestuiven
 • 250 ml melk
 • 80 ml gesmolten boter
 • 10 gr gist
 • 15 gr suiker
 • 8 gr zout
 • 1 middelgroot ei
 • 12 kaasblokjes
 • Beetje olie
 • Voor de topping:
 • 30 gr boter
 • 1 teentje knoflook (of 1 tl knoflookpoeder)
 • 1 el versgehakte peterselie (of 1 volle tl gedroogd)
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • Materialen: pannetje, kom, vershoudfolie of theedoek, bakpapier, fijne rasp

Aan de slag!

 1. Warm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is. Neem er 4 à 5 eetlepels uit en doe met gist en suiker in een beker. Roer door en laat even staan tot de gist een schuimig laagje aan de melk geeft. Doe de boter bij de rest van de melk in de pan en laat zachtjes smelten. Zorg dat de melk met boter lauw is voordat je het aan de bloem toevoegt. Klop het ei los.
 2. Meng in een grote kom bloem en zout en maak een kuil in het midden. Voeg het ei, gistmengsel en melk met boter toe en meng tot een samenhangend geheel. Stort het deeg op een schoon werkvlak en kneed minstens 10 minuten stevig door. Het wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig en je handen worden steeds schoner. Het deeg is goed als je van een stukje een heel dun vliesje kunt trekken zonder dat het scheurt. Maak een bal van het deeg.
 3. Maak de kom schoon en vet in met een beetje olie. Doe de deegbal in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat op een warme plek een uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Bestuif een werkvlak met wat bloem en verdeel het deeg in 12 gelijke balletjes. Neem een balletje in je hand, druk er een blokje kaas in en vorm het deeg weer dicht tot een balletje rond de kaas. Leg met het dichtgemaakte deel naar beneden op de bakplaat. Doe met de rest van de broodjes. Leg ze met ongeveer 1,25 cm afstand van elkaar. Dek goed af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 7. Bak de kaasbroodjes ca. 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
 8. Smelt ondertussen voor de topping de boter en roer de geperste knoflook erdoor. Rasp ook wat Parmezaanse kaas fijn en meng dat met de fijngehakte peterselie.
 9. Neem de broodjes uit de oven, bestrijk ze onmiddellijk met de knoflookboter en bestrooi het met Parmezaan en peterselie.
 10. Eet de kaasbroodjes nog warm want ander stolt de kaas weer!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*