Gevulde pastaschelpen

Gevulde pastaschelpen

Al een heel lange tijd had ik een zak grote pastaschelpen in de voorraadkast liggen.
Con­chi­gli­o­ni zoals ze in het Italiaans heten. Ze waren al officieel over de THT-datum heen, maar droge pasta bederft niet. Volgens Europese wetgeving moet er echter wel een houdbaarheidsdatum op staan, maar met pasta en rijst hoef je je daar echt geen zorgen over te maken. Voor deze grote schelpen moet je wel even zoeken, ze liggen niet standaard in elke supermarkt. Ik heb ze destijds bij de groothandel gekocht maar ik weet dat ze ook online en bij AH XL te koop zijn van het merk Pastificio di Martino. En als je googelt op conchi­gli­o­ni kom je ze ook wel tegen.

Anyway, ik wilde dus eindelijk eens iets met die schelpen doen en vullen is de bedoeling van deze pastasoort. Zo’n zak is 500 gram en dat is wel veel. Na het vullen van een grote ovenschaal had ik nog schelpen en saus over, dus heb ik de rest nog in een kleinere schaal gedaan. Wel alles tegelijk in de oven gezet. Wat ik niet nodig had, heb ik in kleinere porties ingevroren. Altijd makkelijk als je geen tijd of zin hebt om te koken. Je kunt natuurlijk het recept ook halveren. En je zou ze zelf nog als borrelhapje kunnen serveren!

Ingrediënten

  • 500 gr grote pastaschelpen
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr fijne soepgroenten
  • 2 blikken (à 400 gr) tomatenblokjes
  • ½ el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 bollen mozzarella
  • 3 volle el ricotta
  • Stukje Parmezaan
  • Pesto (vers)
  • 3 el milde olijfolie + extra
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, vergriet, hapjespan, grote ovenschaal, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Breng een grote pan water met ruim zout aan de kook en kook de pastaschelpen gaar. Dit duurt langer dan gewone pasta, ca. 12 minuten. Spoel ze met koud water af in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Verhit de olie en rul het gehakt. Voeg de groenten, ui en knoflook toe en bak mee tot de groenten zachter zijn. Schep regelmatig om.
  4. Voeg de tomatenblokjes, ricotta en de kruiden toe, doe het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met olie.
  6. Vul de pastaschelpen goed vol met de saus en leg ze dicht op elkaar in de schaal. Als je nog saus over hebt, schep dit er dan overheen. Lepel op elke schelp een beetje pesto.
  7. Verkruimel de mozzarella over de schelpen en schaaf er nog wat Parmezaan over.
  8. Dek de schaal af met folie en zet 20 minuten in het midden van de oven. Neem de folie eraf, doe de oven uit en laat nog 10 minuten in de oven staan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*