Als enorme soepliefhebber heb ik zo mijn favorieten die ik vaker maak, maar zo nu en dan probeer ik ook eens wat anders. Deze spinaziesoep is zo’n uitprobeersel. Ik had het idee dat een soep met spinazie wel lekker zomers zou zijn, maar om eerlijk te zijn vond ik ‘m behoorlijk stevig uitvallen. Meer passend in het najaar of de winter. De tweede dag was hij zowat zo dik als snert. Misschien had ik minder spinazie moeten gebruiken, maar ik wilde de groente echt in de boventoon hebben en niet de bouillon. Zeker voor herhaling vatbaar, maar wel pas als het weer kouder is!
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 750 gr verse spinazie, gewassen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gr verse tortelloni met spinazie en ricotta
- 200 gr Serranoham (of Parmaham)
- 200 gr chorizo, heel stuk zonder velletje
- 1 liter warme runder- of kippenbouillon
- 250 ml droge witte wijn
- 200 gr (groot bekertje) crème fraîche
- Milde olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, vergiet, soeppan, sudderplaatje, schuimspaan, koekenpan, staafmixer
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de ham in smalle reepjes en de chorizo in kleine blokjes.
- Kook in een ruime pan de tortelloni in gezouten water beetgaar. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
- Zet de soeppan op een sudderplaatje op middelhoog vuur. Bak de chorizo zonder olie of boter in de pan tot de olie vrijkomt en de chorizoblokjes knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Voeg een klein scheutje olijfolie toe en fruit op laag vuur de ui en de knoflook tot de ui glazig is.
- Voeg de wijn toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken om de alcohol te laten verdampen.
- Voeg vervolgens de spinazie toe en laat al roerend slinken.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel op laag vuur met het deksel op de pan heel zachtjes ca. 5 minuten doorkoken.
- Neem de pan van het vuur en zet de staafmixer op hoge snelheid erin tot je een glad geheel hebt. Breng op smaak met zout en peper.
- Zet de pan terug op het vuur en roer de crème fraîche goed door de soep. Als je de soep te dik vindt, voeg dan nog wat heet water toe.
- Voeg de tortelloni en chorizo toe en laat het geheel met het deksel schuin op de pan op laag vuur doorwarmen, maar laat het niet meer koken.
- Ondertussen verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de hamreepjes zonder extra vetstof krokant.
- Schep de soep in borden of kommen (met minstens 3 tortelloni per bord of kom) en verdeel de krokante hamreepjes erover.
[/directions]
Geef een reactie