Gevulde vegetarische burger

Gevulde vegetarische burger

Een broodje hamburger, ik hou er zo van! Ik maak ze altijd zelf; hooguit twee à drie keer per jaar eet ik ze van een fastfoodketen. Ik had er weer enorm veel zin in maar heb het deze keer gecombineerd met mijn wekelijkse vegetarische dag. En ik geef toe dat ik voor een kant-en-klare vleesvervangende burger heb gekozen. In dit geval de sojaburger van Vivera (geen E-nummers). Er zijn tegenwoordig echter zoveel soorten om uit te kiezen; kies gewoon de soort die het beste bij jouw smaak past. Overigens heb ik wel eens quinoaburgers gemaakt, maar ik ben gewoon niet zo dol op quinoa dus heb ik dat recept nog niet herhaald. Maar ik ga zeker nog eens experimenteren met zelf samengestelde vegaburgers wanneer ik de tijd ervoor heb.

Voor nu dus kant-en-klare vegaburger. Voor deze complete burger wilde ik echter wel afwijken van het standaard broodje hamburger en niet enkel de hamburger van vlees vervangen door een vegavariant. Zodoende heb ik ingrediënten bij elkaar bedacht om het naar mijn idee een bijzondere burger te maken. Geen zacht hamburgerbroodje maar een Italiaanse bol, geen gewone sla maar rucola, geen mayo en ketchup maar truffelmayo, geen komkommer en tomaat maar avocado, geen plakje cheddar maar Port Salut en on top of it een spiegeleitje.

En als we het dan over het spiegeleitje hebben… Die wilde ik in een perfect ronde vorm van het broodje. Daarvoor heb ik een kookring gebruikt van 9 cm doorsnee. Meer eitjes kun je dan echter nooit helemaal gelijktijdig bakken (tenzij je natuurlijk meer kookringen van hetzelfde formaat hebt). Je moet dan eerst wachten tot een eitje voldoende gestold is voordat je de volgende in de kookring kunt breken. Kan echter ook eenvoudig worden opgelost! Rol een stuk aluminiumfolie uit tot ca. 13 cm. Snijd in de lengte in twee stukken en vouw ze in de lengte enkele malen om tot een reep met een hoogte van 4 à 5 cm. Vouw de repen om een ronde vorm (bijvoorbeeld een schaaltje) met een doorsnee van ca. 9 cm en vouw de uiteinden in elkaar. Herhaal dit nogmaals als je vier eitjes tegelijk wilt bakken. Zo heb je prima kookringen voor perfecte ronde vormen en vier passen prima in een normaal formaat koekenpan!

Ingrediënten

 • 4 Italiaanse bollen
 • 4 vegetarische burgers naar wens
 • 4 kleine eieren
 • 1 avocado
 • 1 (rode) ui
 • Stukje Port Salut
 • Handje rucola
 • 2 el mayonaise
 • 1 tl truffeltapenade
 • Citroensap
 • Olijfolie(spray) / boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kommetje, grillpan, 2 koekenpannen, kookring 9 cm of aluminiumfolie, huishoudfolie voor afdekken

Aan de slag!

 1. Meng in een kommetje de mayonaise met de truffeltapenade en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 2. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep voorzichtig met een lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakjes. Leg ze op een bordje en besprenkel met wat citroensap. Dit voorkomt bruinverkleuring en geeft tevens een frisse smaak. Zet ook tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 3. Verwijder de oranje korst van de Port Salut en snijd de kaas in plakjes. Dek af en zet weg. Hoeft niet per se in de koelkast.
 4. Snijd de ui in de breedte (van kontje tot kroontje) zodat je plakjes met zichtbare ringen krijgt.
 5. Verhit een grillpan en spray of bestrijk heel licht met wat olie. Grill de plakjes ui om en om in ca. 4 minuten tot ze mooie grillstrepen hebben. Neem ze uit de pan en zet opzij.
 6. Halveer de broodjes en grill de snijkanten lichtbruin en knapperig.
 7. Verhit 2 koekenpannen op middelhoog vuur met wat olie of boter.
 8. In de ene pan bak je de vegaburgers en in de andere pan de eieren met behulp van de kookring of aluminiummallen. Bak in 6 tot 8 minuten (vegaburgers hebben meestal maar 8 minuten nodig). Draai de vegaburgers tussentijds een keer om.
 9. Leg de onderste helften van de broodjes op borden en besmeer royaal met de truffelmayonaise. Beleg ze dan met wat rucola, een vegaburger, kaas, avocado, gegrilde ui en tot slot een gebakken eitje. Leg de bovenste helften van de broodjes er schuin tegenaan zodat je niet gelijk de zachte dooiers van de eitjes kapot drukt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*