Gewokte spinazie à la crème

Gewokte spinazie à la crème

Ik hou van spinazie, maar het moet wel vers zijn en niet uit de diepvries. Ik gebruik het rauw in salades, voeg het toe aan pasta’s en andere gerechten en als ik het gewoon zo warm wil eten, doe ik het dus wokken in plaats van koken. Er komt toch al genoeg vocht vrij dus waarom zou je het in een bodempje water koken? Koop hiervoor het liefst wel al gewassen spinazie. Zelf wassen kan natuurlijk, maar dan moet je het wel heel goed laten uitlekken én nog droogdeppen of een slacentrifuge gebruiken. Anders heb je teveel aanhangend vocht terwijl er al vocht uit de spinazie vrijkomt en ook de room er nog bij moet.

Traditiegetrouw zoals vroeger thuis, eet ik hier meestal lekker vissticks bij. En thuis kreeg ik ook altijd een gekookt ei op de spinazie. Ook dat doe ik nog wel eens, maar deze keer heb ik die weggelaten en wat Parmezaanse kaas over de spinazie geraspt.

Ingrediënten

  • 450 gr spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml room
  • 25 gr boter (echte!)
  • Maïzena
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: hardgekookte eieren en/of Parmezaan
  • Materialen: wok of hapjespan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Smelt de boter in de pan op matig vuur en fruit ca. 2 minuten de ui en de knoflook zachtjes.
  3. Voeg 2 handen spinazie toe en roerbak tot het wat begint te slinken. Voeg dan weer 2 handen toe en ga zo door tot alles helemaal geslonken is.
  4. Doe de room erbij een laat een paar minuten op laag vuur zachtjes pruttelen tot het vrijgekomen vocht uit de spinazie wat verdampt is.
  5. Maak een papje van een dessertlepel maïzena met een heel klein beetje water. Roer door de spinazie en laat nog heel even pruttelen tot het gebonden is. Breng op smaak met zout en peper.

Meer met spinazie:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*