Gewokte spitskool met ui, knoflook en citroen

Gewokte spitskool met ui, knoflook en citroen

Weer een gerecht wat is ontstaan omdat ik nog genoeg over had van een ander recept, namelijk spitskool. De overige ingrediënten – knoflook, ui, gerookte paprikapoeder en citroen – heb ik altijd in huis en zo werd dit groentegerecht geboren. Makkelijk te maken, het kost niet veel tijd en het is supersmakelijk. Bovendien houd je meer voedingswaarden door de kool te roerbakken in plaats van te koken en het stinkt tenminste niet zo dan wanneer je het kookt.

Spitskool of witte kool?

Ik ben dol op zelfgemaakte coleslaw en daarvoor gebruik ik meestal spitskool. Met name omdat ik spitskool in een kleinere hoeveelheid voorgesneden kan kopen in mijn super. Daar heb ik als alleenstaande meer aan dan een witte kool, die ze alleen heel verkopen. Omdat het recept voor vier porties is beschreven, geef ik een hele spitskool aan. Die zijn gemiddeld 800 gram tot een kilo. Spitskool en witte kool zijn familie van elkaar maar spitskool is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool en kan daarom ook prima rauw gegeten worden. Bovendien bevat spitskool meer vitamine C dan witte kool.

Ik heb optioneel spekblokjes aangegeven maar zonder is het compleet vegetarisch en ook vegan als je olie in plaats van boter gebruikt. Je kunt met dit recept ook een ovenschotel maken met de spekjes of gehakt of een plantaardige vervanging erdoor en aardappelpuree of voorgekookte aardappelschijfjes erop.

Ingrediënten

 • 1 spitskool
 • 1 grote ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • Sap van een halve citroen
 • 50 gr boter of 3 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: 200 gr spekblokjes/reepjes
 • Materialen: wok of hapjespan

Aan de slag!

 1. Snijd de spitskool fijn, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 2. Gebruik je ook spekjes, bak die dan eerst zonder boter of olie krokant in een hapjespan. Schep ze uit de pan en laat uitlekken.
 3. Verhit de boter of olie in de pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de helft van de spitskool toe en roerbak tot het wat geslonken is.
 4. Voeg de rest van de kool toe met paprikapoeder, citroensap en zout en peper naar smaak. Blijf roerbakken tot de kool zacht is en een beetje bruin gaat kleuren. Gebruik je ook spekjes, dan schep je die op het laatst erdoor. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met citroen, zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*