Gezouten karamelfudge op shortbread

Gezouten karamelfudge op shortbread

Ik ben geen zoetekauw, maar ik vind het wel heel erg leuk om zoetigheid te maken. Meestal als ik zoiets als dit maak, eet ik er zelf een klein beetje van om te proeven en de rest geef ik weg. Geen recept voor als je aan de lijn doet, het staat stijf van de suiker en boter!

Ingrediënten shortbread

  • 215 gr bloem
  • 10 el zachte boter (echte boter!)
  • 100 gr suiker
  • 1 eigeel
  • ½ tl zout

Ingrediënten karamelfudge

  • 240 gr boter
  • 200 gr lichtbruine suiker
  • 180 ml agavesiroop
  • 4 el suiker
  • 4 el volle room
  • 1½ tl vanille-extract
  • Grof zeezout

Benodigdheden

  • Bakvorm van 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Kom
  • Mixer
  • Sauspan
  • Kookthermometer

Aan de slag!

  1. Begin met het shortbread. Bekleed een bakvorm van 20×20 cm met bakpapier. Zorg dat er nog wat bakpapier over de randen hangt zodat het geheel later makkelijk uit de vorm verwijderd kan worden.
  2. Meng in een kom met een vork de boter met de suiker en het zout. Voeg de eidooier toe en meng met een mixer tot een gladde massa. Voeg de bloem toe en meng alles met je handen goed door tot je een kruimelig deeg krijgt. Doe het geheel over in de bakvorm druk het goed aan tot een stevige, gladde laag. Zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
  4. Bak het deeg in het midden van de oven in ca. 25 minuten tot het licht goudbruin is. Laat buiten de oven goed afkoelen. Ga nu verder met de karamel.
  5. Doe de boter met de bruine suiker, agavesiroop, suiker, room en 2 theelepels zeezout in een sauspan en breng aan de kook. Zet de kookthermometer in de pan en laat al roerend 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot de karamel een temperatuur van 110 graden heeft bereikt. De karamel moet aan een houten lepel blijven hangen en er maar langzaam aflopen. Neem de pan van het vuur en roer het vanille-extract erdoor.
  6. Giet de karamel over het shortbread en zet de vorm minimaal 3 uur in de koelkast.
  7. Bestrooi de karamel na ca. een uur met grof zeezout.
  8. Haal het geheel met behulp van de overhangende randen bakpapier uit de vorm en snijd het in blokjes. Bewaar ze gekoeld in een afgesloten bak.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*