Gnocchi carbonara met witte asperges

Gnocchi carbonara met witte asperges

Witte asperges, het witte goud… Het seizoen loopt ten einde dus wilde ik er nog snel iets mee doen voordat ik weer een jaartje moet wachten. Deze keer in de vorm van een pasta carbonara maar in plaats van traditionele spaghetti met gnocchi. En in plaats van pancetta, heb ik nu eens guanciale gebruikt. Overigens maak je een carbonarasaus niet met room maar met rauwe eieren. Heb je dat liever niet, vervang dan elk ei door ca. 50 ml room.

Gnocchi carbonara

Een klassieke pasta carbonara wordt altijd met spaghetti gemaakt. Maar omdat ik nu witte asperges wilde toevoegen, vind ik het grove daarvan niet goed passen bij spaghetti. Ook al zijn ze in stukjes gesneden. Nou had ik ook voor een grove pastasoort kunnen kiezen maar in plaats daarvan heb ik nu eens voor gnocchi gekozen. Op zich ook een grove pastasoort maar dan met aardappel. Overigens deze keer niet zelfgemaakt want het is best wat werk en daar heb ik niet altijd tijd voor.

Het spek in een pasta carbonara is pancetta (buikspek) of guanciale. Buikspek is wat je in de supermarkt vindt als speklappen of voorgesneden spekreepjes of -blokjes. Guanciale is echter weer anders. Dit had ik nog in huis omdat ik dat eens een keer online had besteld. Het lag maar vacuĆ¼m geseald in de koelkast en ik wilde er nu toch echt eens iets mee doen. Guanciale is een gezouten vleesproduct afkomstig van de varkenskop: wangen en kaak. De naam is afgeleid van guancia, het Italiaanse woord voor ‘wang’. Het bevat behoorlijk wat vet en vet betekent smaak! Varkenswang wordt ingewreven met zout en kruiden (meestal gemalen zwarte of rode peper, tijm of venkel, en soms knoflook) en gedurende drie weken gedroogd of totdat het ongeveer 30 procent van zijn oorspronkelijke gewicht heeft verloren. De smaak is sterker dan die van andere varkensvleesproducten, zoals pancetta, en de textuur is fijner. Tijdens het bereiden smelt het vet weg, waardoor de gerechten en sauzen waarin het wordt gebruikt een diepe smaak krijgen.

Ingrediƫnten

  • 800 gr gnocchi (recept)
  • 500 gr witte asperges
  • 250 gr guanciale of spekreepjes of blokjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 grote eieren
  • 30 gr geraspte Pecorino
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: dunschiller, hapjespan,

Aan de slag!

  1. Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Snijd ze in stukjes van 2 cm. Heel dikke asperges eventueel in de lengte doormidden snijden (behalve de kopjes).
  2. Verhit de heft van de boter in een hapjespan en bak de spekjes met de knoflookpoeder licht krokant. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de rest van de boter in de pan en bak de asperges met de gnocchi in ca. 10 minuten al omscheppend goudbruin.
  4. Ondertussen in een kom of maatbeker de eieren loskloppen en Pecorino en Parmezaan erdoor mengen. Breng op smaak met peper.
  5. Neem de pan met gnocchi en asperges van het vuur en meng de spekjes en het ei-kaasmengsel er snel doorheen. Proef of het eventueel nog wat peper nodig heeft.
  6. Schep de gnocchi met asperges in diepe kommen of borden en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*