Gnocchi met bacon, tuinerwten, kaas en basilicum

Gnocchi met bacon, tuinerwten, kaas en basilicum

Het was alweer heel lang geleden dat ik gnocchi maakte, of dat ik überhaupt zelf pasta maakte. Ik had er weer eens zin in, dus werd het gnocchi. Gnocchi is in het Italiaans meervoud van gnocco, wat ‘klont’ betekent. Ik noem het zelf liever kussentjes, dat klinkt toch wat smakelijker. Verder heb ik wat betreft de saus gewoon maar wat gedaan. Ik had nog restjes bacon, tuinerwten en roomkaas in huis, kaas is er altijd in meerdere varianten en basilicum staat er weer prachtig bij in mijn kruidentuintje. Om nog wat meer groente toe te voegen heb ik alleen prei erbij gekocht. Dus weer een no waste recept met alles wat ik in huis had.

En nog even over de kaas. Parmezaanse kaas en Pecorino heb ik altijd in huis maar daarvoor heb ik niet gekozen deze keer omdat deze kazen niet echt heel erg snel smelten. Voor dit gerecht is een goed smeltende kaas lekkerder maar wel kaas met wat meer smaak. Dus liever niet mozzarella of jonge kaas. Belegen of extra belegen is hierbij heel lekker, maar ook een jonge cheddar. Ik heb een combinatie gedaan van extra belegen en cheddar.

Gnocchi maken

Gnocchi maken is helemaal niet moeilijk maar het is wel even wat werk. Maar je kunt dit wel al gewoon eerder op de dag doen, of desnoods een avond van tevoren, zodat je je later enkel hoeft te concentreren op de saus en de gnocchi alleen nog maar hoeft te koken en aan de saus toe te voegen. Je maakt gnocchi trouwens van gekookte aardappels en bloem. Ze worden ook wel gemaakt van enkel bloem maar de aardappelvariant is het meest gebruikelijk. En het fijne is dat je voor deze pasta geen pastamachine nodig hebt. Vind je het echt teveel gedoe om zelf te maken, je vind gnocchi ook gewoon in de supermarkt maar dat is toch niet hetzelfde als vers want deze zijn houdbaar gemaakt. Je kunt trouwens ook voor een andere pastasoort kiezen, bijvoorbeeld penne of de echte Italiaanse maccheroni, wat je niet moet verwarren en vergelijken met de bij ons zo vertrouwde elleboogjesmacaroni.

Ingrediënten

  • 1x recept voor de gnocchi
  • 200 gram baconreepjes (of plakjes)
  • 150 gr tuinerwten uit de diepvries
  • 2 preien
  • 200 gr zachte roomkaas
  • 200 gr geraspte kaas
  • 1 el mosterd
  • Bakje (20 gr) verse basilicum
  • 1 el milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: hapjespan, grote kookpan, ovenschaal, optioneel: rasp

Aan de slag!

  1. Als je zelf gnocchi maakt, begin dan hiermee maar kook ze nog niet. Bestuif licht met wat bloem en dek ze tot gebruik af met een vochtige theedoek of vershoudfolie.
  2. Snijd de prei fijn. Snijd de basilicum (alleen het blad) in smalle reepjes.
  3. Bak de bacon in een droge hapjespan krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Bacon plakjes niet voorsnijden maar heel bakken en later grof verkruimelen.
  4. Breng een grote pan met ruim zout (1 tl per liter water) aan de kook.
  5. Doe de olie in de hapjespan en bak de prei op laag vuur ca. 10 minuten tot het zacht is. Voeg de tuinerwten toe en warm nog even mee tot ze zacht zijn.
  6. Kook ondertussen de gnocchi tot ze gaan drijven, dit duurt maar een minuut of 3. Schep een kopje, ca. 200 ml, van het kookvocht uit de pan en giet de gnocchi af.
  7. Verwarm de ovengrill voor op 180 graden.
  8. Doe het kookvocht, de roomkaas, 150 gram van de geraspte kaas en de mosterd bij de tuinerwten en prei en roer tot de kaas gesmolten is tot een romige saus. Breng op smaak met peper.
  9. Schep de gnocchi, bacon en driekwart van de basilicum erdoor en doe het geheel over in een ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover en zet de schaal in de oven tot de kaas gesmolten is. Garneer met de rest van de basilicum.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*