Goulashsoep

Goulashsoep

Het is weer tijd voor stevige winterkost en dus ook lekker stevige soepen! Een flinke kom van deze Hongaarse goulashsoep met wat lekker warm en knapperig brood uit de oven erbij en je zit voor de rest van de avond vol! Overigens noemen wij dit goulashsoep, maar in Hongarije heet dit gewoon goulash. Wat wij weer goulash noemen, de stoofschotel, heet in Hongarije pörkölt.

En wist je dat in goulashsoep – in tegenstelling tot vele denken – helemaal geen paprika zit? Er zit wel paprikapoeder in, maar dus niet stukjes paprika. Geloof me, ik heb authentieke goulashsoep in Boedapest gegeten en dat was echt zonder paprika! Voel je echter vrij om dit toe te voegen als je dat lekker vindt. Bak de paprikastukjes dan tegelijk met de uien mee.

Nog een tip: de soep is het lekkerst als je ‘m al een dag eerder maakt en een nacht op een koele plek (niet in de koelkast) laat staan met het deksel schuin op de pan.

Ingrediënten

  • 500 gr gesneden soepvlees
  • 250 gr spekreepjes of blokjes
  • 500 gr ui, gesnipperd
  • 2 grote aardappels, in blokjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el bruine suiker
  • 2½ el paprikapoeder, het liefst gerookt paprikapoeder
  • ½ el sambal
  • ½ el gedroogde tijm
  • ½ el gedroogde marjolein of oregano
  • Stukje foelie
  • 2 kruidnagels
  • 140 gr tomatenpuree
  • ½ el mosterd
  • 1 el rode wijnazijn
  • ½ el ketjap
  • ½ tl zwarte peper
  • ¾ el fijn zeezout
  • 3 runderbouillonblokjes
  • 2 el bloem
  • Milde olijfolie
  • Materialen: grote soeppan, schuimspaan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Verhit een klein scheutje olie in een soeppan en bak hierin de spekblokjes. Ze moeten vet gaan afgeven, maar niet keihard gebakken zijn. Schep de spekjes met een schuimspaan uit de pan en zet opzij.
  2. Doe het vlees in de pan en bak rondom mooi bruin. Schep ook met de schuimspaan uit de pan en bewaar bij de spekjes.
  3. Als er niet voldoende vet meer in de pan zit, doe er dan weer een klein scheutje olie in.
  4. Fruit de ui ca. 5 minuten tot ze zacht en glazig zijn.
  5. Voeg de bloem toe en gaar al roerend een minuut mee.
  6. Voeg spekjes, vlees, 2 liter water en alle overige ingrediënten toe en laat de soep op een sudderplaatje ca. 4 uur op laag vuur met het deksel op de pan trekken. Schuim indien nodig tussendoor af met de schuimspaan..
  7. Vis voor het serveren kruidnagel, foelie en laurier uit de soep.
  8. Bij deze soep is het eigenlijk niet nodig, maar je kunt ‘m naar eigen wens nog op smaak brengen met wat zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*