Gratin van knolselderij, prei en aardappel

Gratin van knolselderij, prei en aardappel

Knolselderij is een groente die ik echt bij de herfst en winter vind horen, ook al is hij het hele jaar verkrijgbaar. Ik eet het niet vaak maar dat is vooral omdat een hele knolselderij voor mij alleen gewoon teveel is. Toch wilde ik het nu weer eens eten want ik vind de smaak zo lekker! Daarom heb ik deze week twee recepten met knolselderij bedacht. Eerder in een salade en vandaag in een gratin met ook nog prei, aardappel en kaas. Daarbij een vegetarische hachee, maar dat recept volgt later!

Knolselderij in een gratin

Knolselderij is een onderschatte groenten en wordt volgens mij relatief weinig gebruikt bij thuis koken behalve dan in snert of soms andere soepen. Zo’n knol ziet er ook niet echt aantrekkelijk uit en misschien vind je de geur vreemd maar ik denk dat velen vooral niet weten wat ze ermee kunnen. Knolselderij kun je rauw eten in salades maar de groente wordt vooral lekker bij verhitting, dan krijgt het een lichtzoete smaak. Je kunt het gewoon koken met wat zout, er een puree van maken in combinatie met aardappel of zoals ik nu heb gedaan in een gratin met andere groenten. Ook heel erg lekker is om knolselderij te roosteren in de oven met wat olie en kruiden, eventueel samen met andere wintergroenten zoals pompoen, pastinaak en biet. Meer weten over deze veelzijdige groente?  Je leest het hier.

Ingrediënten

 • 500 gr knolselderij
 • 1 dikke prei of 2 dunne, gewassen
 • 2 à 3 aardappels
 • Paar takjes rozemarijn (of 2 tl gedroogde)
 • 1 laurierblaadje
 • 100 gr geraspte kaas
 • 300 ml room
 • 300 ml melk
 • 30 gr boter
 • 1 el maïzena
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: mandoline, 2 kookpannen, ovenschaal

Aan de slag!

 1. Schil de knolselderij, snijd in kwarten en schaaf in dunne plakjes. Snijd de prei in dunne ringen. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak fijn.
 2. Breng de knolselderij in een pan water met wat zout aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Giet af in een vergiet en laat heel goed uitlekken. Desnoods voordat het in de gratin gaat nog even droogdeppen met keukenpapier. Je kunt er ook voor kiezen om de knolselderij rauw in de gratin te verwerken maar dan moet het wel een stuk langer in de oven.
 3. Verhit tegelijk de boter in een pan en stoof de prei met de rozemarijn en laurier op laag vuur ca. 15 minuten met het deksel op de pan tot de prei zacht is.
 4. Schil ondertussen de aardappels en schaaf in dunne plakjes en verwarm de oven voor op 180 graden (160 met luchtcirculatie).
 5. Schenk de melk en drie kwart van de room bij de prei, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Maak een maïzenapapje met koud water en roer erdoor. Laat heel even iets indikken. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Vergeet niet het laurierblaadje eruit te vissen.
 6. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter. Schep een derde van het preimengsel in de schaal en verdeel daarover een laagje van de knolselderij. Maal er wat peper en zout over en bestrooi met een laagje kaas. Vervolgens weer prei, knolselderij, peper en zout en kaas. Tot slot prei en kaas, afdekken met een laagje aardappels, het laatste beetje room erover gieten en nog een laagje kaas.
 7. Zet de gratin ca. 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is en je makkelijk met een mesje door de lagen kunt prikken. Als je ziet dat het bruinen van de bovenlaag te snel gaat, dan afdekken met aluminiumfolie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*