Griekse gehaktballetjes (keftedakia) met tzatziki en salade

Griekse gehaktballetjes (keftedakia) met tzatziki en salade

Naar Griekenland op vakantie geweest en af en toe een beetje heimwee naar het heerlijke eten? Keftedakia heb je daar dan vast wel eens gegeten (of gewoon hier bij de Griek). Keftedakia, of keftedes, is de naam voor Griekse gehaktballetjes die vaak in tomatensaus worden geserveerd. De saus heb ik hierbij echter achterwege gelaten omdat ik ook al tzatziki erbij had. Daar kun je de balletjes lekker in dippen. Daarnaast eet ik al zo vaak tomaat en het zit ook nog in de traditionele Griekse salade die ik erbij heb. Wil je nog verder in Griekse sferen gaan, maak dan ook zelf nog Griekse pita’s! Ik beschrijf hier alleen het recept en benodigde tijd voor de Griekse gehaktballetjes, maar in de stappen wel de momenten wanneer je de tzatziki en salade het beste kunt maken.

Ingrediënten

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 75 gr feta
  • 1 middelgrote ui
  • 2 eieren
  • 3 el paneermeel, panko of beschuit
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • Boter of olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, hapjespan

Aan de slag!

  1. Maak eerst de tzatziki want dit moet wat langer staan.
  2. Snipper de ui heel fijn en verbrokkel de feta.
  3. Doe het gehakt in een kom met de ui, feta, eieren, paneermeel, kruiden, knoflook uit de pers en zout en peper. Kneed het geheel goed door. Proef of er eventueel nog wat zout en peper bij kan. Draai er ca. 20 balletjes van ter grootte van een pingpongbal.
  4. Zet de balletjes in de koelkast en maak vervolgens de salade.
  5. Verhit in een hapjespan wat boter of olie en bak de Griekse gehaktballetjes in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar.
  6. Serveer de keftedakia met de salade, tzatziki en eventueel Griekse pita’s.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*