Griekse kabeljauw met tomaten en uien

Griekse kabeljauw met tomaten en uien

Ik had weer eens zin in Grieks en uiteraard moest het iets zijn wat ik nog niet eerder gemaakt had. Nu eens niet iets met vlees maar met vis. Gestoofde kabeljauw met tomaten, uien, kappertjes en peterselie. De tomaten heb ik eerst ontveld maar als je dat teveel gedoe vindt, hoeft het niet per se. Om het af te maken, had ik er Griekse tomatenrijst bij.

Griekse kabeljauw

In het Grieks heet dit gerecht ‘psari me saltsa kremidia’, wat letterlijk vis met uiensaus betekent. Maar eigenlijk is het niet echt een saus in letterlijke zin. De uien leg je een paar minuten in kokend water om ze wat zachter te laten worden. Een beetje van dat uienwater gebruik je dan weer als stoofvocht voor de vis, samen met het vocht wat van de tomaten vrijkomt. Ik heb hiervoor kabeljauw gebruikt, maar als je dat te duur vindt dan is een goedkopere soort witvis ook prima.

Kabeljauw is echt een zalige vissoort maar ook wel een vrij prijzige. Dit omdat het een ‘schaarse’ vis is. Niet dat het niet verkrijgbaar is, maar deze vis bevindt zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw in een zeer kritieke toestand. Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot een enorme uitputting van de bestanden, die zelfs in sommige grote visgronden, bijvoorbeeld bij Newfoundland, zijn ingestort. Let er bij kabeljauw dus op dat het een MSC keurmerk heeft (doe dat overigens bij alle vis). Vind je kabeljauw te duur, dan is koolvis (Alaska pollak) een prima vervanger. Je vindt ze in de supermarkt als samengeperste vierkante blokjes, die zijn heel goedkoop, maar ook als filets.

Ingrediënten

 • 4 kabeljauwfilets
 • 3 uien
 • 3 grote tomaten
 • 2 el kappertjes
 • 2 el citroensap
 • 2 el fijngehakte peterselie
 • 5 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, kom, vergiet/zeef, braadslede of ovenschaal

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
 2. Breng een pan water aan de kook. Snijd de tomaten bij het kroontje kruislings in en dompel ze in het kokende water tot de velletjes bij het kruisje los beginnen te komen. Laat even afkoelen en trek dan de velletjes eraf. Deze methode om tomaten te ontvellen heet plisseren. Snijd de tomaten in stukjes.
 3. Snijd de uien in dunne ringen. Doe ze in een kom en giet er kokend water (van de tomaten) op en laat een paar minuten staan. Schep de uien eruit en laat uitlekken in een vergiet of zeef. Het water niet weggooien.
 4. Leg de tomaten in een braadslede of ovenschaal en verdeel de kappertjes en peterselie erover. Besprenkel met de olie. Leg daar de kabeljauw op en besprenkel met citroensap. Verdeel de uienringen erover en besprenkel met 6 tot 8 eetlepels van het uienvocht. Maal er zout en peper over en dek het geheel af met aluminiumfolie.
 5. Zet de kabeljauw in de oven en laat garen tot de vloeistof kookt. Dus regelmatig checken. Neem aluminiumfolie weg en laat nog 5 minuten stoven.

Meer Grieks:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*