Griekse kip met kaas op een aardappelkoek

Griekse kip met kaas op een aardappelkoek

In Griekenland heet dit gerecht κοτόπουλο με γραβιέρα (kotópoulo me graviéra). Het is een simpel gerecht van kip met kaas wat vooral populair is op het eiland Kreta, waar ik het lang geleden ook eens heb gegeten. Nou zat ik pas geleden door kookboeken te bladeren en toen bleek dit in een Grieks kookboek te staan, geserveerd op een aardappelkoek. Ik herkende het meteen van toen op Kreta en heb het gelijk op mijn to-do lijstje gezet!

Welke kaas hoort bij de kip?

De kaas die ze in dit gerecht gebruiken heet graviera. Een harde, gele kaas die vooral wordt geproduceerd op de eilanden Kreta, Lesbos en Naxos en op het vasteland in Amfilochia. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk (op Kreta) of koemelk. In Griekenland is het de op één na populairste kaas, je kunt wel raden dat feta op de eerste plaats staat. In de supermarkt kom je deze kaas echt niet tegen en ik denk ook niet bij de meeste kaaswinkels. Maar als je googelt op ‘graviera kopen’ kom je wel Griekse specialiteiten shops tegen waar je het kunt bestellen. Een alternatief is gruyère (heb ik gebruikt), die vrij dichtbij in smaak komt. Iets milder maar ook goed passend in dit gerecht is Zwitserse emmentaler.

Ingrediënten

  • 4 kleine of 2 grote kipfilets (kiphaasjes kan ook)
  • 150 gr graviera of gruyère of emmentaler
  • 4 aardappels
  • Rucola
  • 1 el milde mosterd
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ bosje peterselie
  • Sap van een citroen
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: rasp, vergiet, kommetje, 2 koekenpannen

Aan de slag!

  1. Schil en en rasp de aardappels grof. Doe ze in een vergiet, schep om met zout en laat goed uitlekken. Niet afspoelen want het zetmeel is nodig om de aardappelkoek bij elkaar te houden. Knijp voor het in de pan gaat nog even goed uit in een schone theedoek of keukenpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 60 graden.
  3. Snijd de kip in repen en kruid met zout en peper. Snijd de kaas in blokjes en hak de peterselie fijn. Meng in een kommetje de mosterd, wijn en oregano.
  4. Verhit 2 koekenpannen. Doe in elke pan zonder vetstof een kwart van de aardappelrasp en druk goed plat tot een aardappelkoek. Bak enkele minuten tot de onderkant goudbruin is, keer om met behulp van een bord en bak de andere kant goudbruin. Herhaal met de rest van de aardappelrasp en houd ze warm in de oven.
  5. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip rondom bruin. Giet het wijnmengsel erbij en laat inkoken tot de wijn verdampt is. Voeg citroensap, kaas en peterselie toe en meng goed door. Laat op laag vuur de kaas smelten.
  6. Leg op borden een aardappelkoek, daarop wat rucola en vervolgens de kip.

Ook lekker Grieks:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*