Griekse pita gyros (varkensvlees of kip)

Griekse pita gyros (varkensvlees of kip)

De Griekse pita gyros is vergelijkbaar met het Turkse broodje döner kebab, er zijn echter wel verschillen. Zo wordt gyros gemaakt van varkensvlees, wat in Turkije ondenkbaar is. Döner wordt oorspronkelijk gemaakt van lamsvlees, maar ook kalfsvlees en kip komen voor. De kruiden en specerijen voor gyros en döner liggen dicht bij elkaar maar toch verschillen ze enigszins in samenstelling. Een ander verschil is het brood. De Griekse pita gyros is vrij plat en wordt opgerold, terwijl je döner meestal krijg in een stuk opengesneden Turks brood, of soms in een dürüm of Turkse pizza. Een recept voor de Griekse pita’s vind je hier.

Pita gyros in reepjes of flinterdunne stukjes?

Als je gyros in de supermarkt ziet, dan zijn dat altijd reepjes, zoals shoarma. Maar gyros hoort, net als döner, in flinterdunne stukjes gesneden te zijn vanaf een spit met dunne laagjes gekruid vlees. Helaas heb je thuis niet zo spit in de keuken al zou je het wel kunnen proberen met bijvoorbeeld een varkensrollade op het spit in de oven (als je oven daarmee is uitgerust). Het nadeel daarvan is dat de kruiden dan alleen op de buitenkant van het vlees zitten. Ik heb er echter iets op gevonden. Bij het recept van döner kebab kun je lezen dat fabrieksdöner niet van lapjes vlees wordt gemaakt, maar van gehakt. En zo bedacht ik dus mijn versie gemaakt van gehakt maar dan zonder spit.

Eerst een gekruid gehaktbroodje maken in de oven die je daarna in flinterdunne plakjes kan snijden en die bak je dan weer op in de koekenpan voor een krokant randje. Zo maak ik ook mijn pita gyros. Gehakt kun je natuurlijk zo kopen, maar ik vind het hiervoor prettig om het zelf te malen in de keukenmachine tot een heel fijne textuur. Als je varkensvlees wilt, gebruik dan ham- of varkenslapjes. Wil je kip, dan is kipdijfilet het lekkerst omdat dat wat vet heeft in tegenstelling tot gewone kipfilet.

Patat in een pita gyros?

Ja, oorspronkelijk serveert men in een pita gyros ook gebakken aardappel of patat. Voor mij hoeft dat niet want ik ben een langzame eter en dan is de patat al snel klef en koud. Koud vlees vind ik niet erg, maar kleffe en koude patat is voor mij een no-go. Bovendien heb ik al genoeg aan de koolhydraten van de pita zelf, maar voel je uiteraard vrij om wel patat of gebakken aardappel toe te voegen.

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt naar keuze (varkens, gemengd of kip)
  • 3 à 4 tl gyros kruiden en specerijenmix (recept)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 grote tomaat of een paar cherrytomaatjes
  • Milde olijfolie
  • 4 Griekse pita’s (recept)
  • Tzatziki (recept)
  • Optioneel: patat of gebakken aardappels
  • Materialen: keukenmachine, kom, kleine cakevorm, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden zonder luchtcirculatie of 180 graden met luchtcirculatie.
  2. Als je zelf het gehakt maakt, maal dan het vlees in de keukenmachine.
  3. Doe het gehakt in een kom en meng met de gyrosmix en de knoflook.
  4. Vet de cakevorm licht in met wat olie, verdeel het gehaktmengsel in de vorm en druk stevig aan. Bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
  5. Snijd de ui in dunne halve ringen. Als je de uien wat zachter van textuur en smaak wilt, doe ze dan in een zeef en bestrooi met wat zout. Laat zo een half uurtje staan. Spoel af en laat tussen laagjes keukenpapier uitlekken.
  6. Snijd de tomaat in dunne plakjes of in kwarten als je kleine tomaatjes gebruikt.
  7. Snijd het gehaktbroodje in flinterdunne plakjes. Dat hoeft helemaal niet regelmatig te zijn, dat zijn de plakjes immers ook niet als ze van het spit worden gesneden (zie foto hieronder. Ze zijn hier nog niet nagebakken in de pan). Bewaar nu in een afgesloten bakje in de koelkast (max. 2 dagen bij 7 graden) voor later of ga direct verder.
  8. Verwarm de pita’s.
  9. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de gyros al omscheppend licht krokant.
  10. Beleg de pita’s met de gyros, ui, tomaat, eventueel patat, en een dot tzatziki en vouw dubbel.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*