Griekse pita’s (in de grillpan gebakken)

Griekse pita’s (in de grillpan gebakken)

Griekse pita’s zijn anders dan de shoarmabroodjes die je kent. Ze zijn zachter en ze worden niet opengesneden om te vullen maar belegd en dan dichtgevouwen als een soort wrap. Je zal ze zeker kennen als je wel eens een pita gyros hebt gegeten. Griekse pita’s worden ook niet gebakken in de oven. In Griekenland worden de pita’s traditioneel gegrild boven houtskool. Ik bak ze gewoon in een grillpan aangezien ik geen houtskool barbecue heb. Ik heb een elektrische maar dan kan het net zo goed gewoon in de pan. Het verschil met mijn andere recept voor in de pan gebakken flatbread, is dat de Griekse pita’s met gistdeeg worden gemaakt, terwijl het andere recept met yoghurt en zelfrijzend bakmeel is. Door het gistdeeg zijn de Griekse pita’s luchtiger.

Ingredi├źnten

 • 400 gr bloem + extra
 • 250 ml lauw water
 • 1 zakje droge gist
 • ┬Ż tl suiker
 • 2 tl zout
 • Beetje olie
 • Materialen: kom, deegroller, grillpan

Aan de slag!

 1. Doe de gist met suiker in het water, roer goed door en laat even staan tot het gaat bruisen.
 2. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand.
 3. Voeg het water toe en meng het goed door tot een samenhangend geheel. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg ca. 10 minuten tot het mooi soepel is.
 4. Vet de kom licht in met wat olie en doe de deegbal erin. Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat ca. een uur rijzen. Het volume moet minstens verdubbeld zijn.
 5. Neem het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 8 gelijke stukken en draai er balletjes van. Rol de balletjes uit tot ronde lapjes van ca. 15 cm.
 6. Verhit een grillpan. De pan moet echt goed heet zijn en gaan walmen. (Als de eerste pita niet goed lukt, dan is de pan nog niet heet genoeg).
 7. Leg een pita (of twee tegelijk als je een grote grillpan hebt) in de pan en bak tot de pita opbolt en bruin en mooie grillstrepen aan de onderzijde heeft. Draai om, druk voorzichtig wat platter en grill de andere kant. Herhaal met de rest van de pita’s.

Advertentie
 

5 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*