Griekse tomatenrijst

Griekse tomatenrijst

Omdat ik Griekse kabeljauw maakte, wilde ik daar uiteraard ook nog iets bij en dat is Griekse tomatenrijst geworden. Heel makkelijk om te maken, snel klaar en hartstikke smaakvol omdat je ook nog ui en oregano gebruikt en het laat garen in groentebouillon.

Griekse tomatenrijst

In Griekenland noemen ze dit ntomatorizo. Dit is een basisrecept om te eten als bijgerecht maar je kan het ook uitbreiden tot een complete maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan feta en olijven, of garnalen, stukjes gebakken kip, extra groenten etc. Overigens ben ik voor gemakkelijk gegaan door gewoon tomatenblokjes uit blik te gebruiken maar eigenlijk hoort het met verse, ontvelde tomaten. Helaas vind ik de tomaten hier doorgaans waterig, heel anders dan smaakvolle zongerijpte tomaten zoals je die in Zuid-Europa ziet. Dan gebruik ik liever uit blik omdat dat wel een geconcentreerde smaak heeft. Wat je eventueel wel kan doen is nog extra gehalveerde cherrytomaatjes toevoegen.

Ingrediënten

  • 400 gr rijst
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • Groot blikje (140 gr) tomatenpuree
  • 1 grote ui
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: braadpan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui 2 tot 3 minuten.
  2. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend een minuut mee.
  3. Doe dan de tomatenblokjes, oregano en bouillon erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de pan tot er bijna geen vocht meer is. Regelmatig omscheppen.
  4. Zodra bijna al het vocht door de rijst is opgenomen, de tomatenpuree erdoor mengen.
  5. Als de tomatenrijst nog niet helemaal gaar is, dan wat extra bouillon of water toevoegen en nog even al omscheppend laten pruttelen.

Meer Grieks:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*