Griekse traybake met kip, olijven, tomaatjes en feta

Griekse traybake met kip, olijven, tomaatjes en feta

Vaste volgers weten wel dat ik een fan ben van traybakes. Lekker alles op een bakplaat of in een bakblik, uiteraard na wat voorbereiding, en verder doet de oven z’n werk. Heb je ondertussen je handen vrij om wat anders te doen of gewoon lekker even te relaxen. Deze keer is mijn traybake met kip en krieltjes en een Griekse twist door toevoeging van olijven, tomaatjes en feta.

Kip in deze traybake

Deze traybake gaat best een tijdje in de oven en daarom raad ik aan om kip te gebruiken met huid. De huid bevat namelijk vet en daardoor droogt de kip niet zo uit, wat met kipfilet wel gebeurt. Ik had het liefst kippendijen met huid gehad maar in mijn vaste supermarkt verkopen ze enkel zonder huid. En ik ben niet iemand die bij wijze van spreken stad en land afgaat voor een ingrediĆ«nt. Bovendien is de ‘filosofie’ achter Kitchenista dat je moet kunnen koken met wat je in de (jouw eigen) supermarkt kunt kopen. De AH heeft overigens wel kippendijen met huid. Ik moet voor een AH echter naar The Mall, het grootste winkelcentrum van Nederland (waar trouwens ook een poelier zit). Het is daar echter altijd zo druk, dat ik meer tijd kwijt ben aan het zoeken naar een parkeerplek, dan met de boodschap zelf. Anyway, ik heb nu kippenpoten gebruikt maar ook grote kippenvleugels zijn hiervoor geschikt.

Ingrediƫnten

  • 400 gr krieltjes met schil
  • 4 kippenpoten of kippendijen met huid
  • 200 gr feta of witte kaas
  • 1 pot zwarte olijven, uitgelekt
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde dille
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 citroen
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakblik of ovenschaal, bakpapier of aluminiumfolie, kom

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakblik of ovenschaal royaal met bakpapier of aluminiumfolie.
  2. Boen de krieltjes schoon en halveer eventueel als ze aan de grote kant zijn.
  3. Leg ze de kip in het bakblik en verdeel de krieltjes eromheen. Besprenkel het geheel met olie, bestrooi met oregano en dille en maal er peper en zout over. Sluit het geheel met het bakpapier of de folie en zet 40 minuten in de oven.
  4. Neem bakblik/ovenschaal uit de oven. Verdeel de tomaatjes en olijven tussen de kip, verkruimel de feta erover en besprenkel met de azijn. Zet de traybake ca. 30 minuten onafgedekt terug in de oven tot de huid van de kip krokant is en de tomaatjes zacht zijn. Serveer met partjes citroen.

Meer traybakes:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*