Griesmeelpudding met aardbeiensaus

Griesmeelpudding met aardbeiensaus

Ik ben niet van de desserts omdat ik geen zoetekauw ben, maar een lekker ouderwets Hollandse griesmeelpudding met aardbeiensaus verdient hier toch wel een plekje. Heel af en toe heb ik hier wel eens zin in, maar dan wel zelfgemaakt. Je moet wel van het mondgevoel houden, want griesmeelpudding is niet glad maar een beetje ‘rullig’. Niet iedereen vindt dit prettig en zeker heel kleine kinderen kunnen hier in het begin moeite mee hebben. Ik gebruik voor de saus overigens altijd diepvriesaardbeien, die koken ook lekker snel in. In de zomer kun je uiteraard verse aardbeien gebruiken, maar dan moeten ze wel echt heel goed rijp zijn!

Ingrediƫnten

 • 100 gr griesmeel
 • 700 ml volle melk
 • 125 ml slagroom
 • 1 vanillestokje of 1 tl vanillearoma
 • 150 gr suiker
 • 250 gr aardbeien (diepvries) + optioneel een handje extra
 • 1 blaadje gelatine
 • Materialen: kookpan, garde, 4 puddingvormpjes, vershoudfolie, sauspannetje, staafmixer, fijne zeef

Aan de slag!

 1. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit.
 2. Breng in een pan de melk met de slagroom, vanillemerg (of aroma) en de helft van de suiker op laag vuur aan de kook en laat al roerend met een garde even zacht doorkoken tot de suiker is opgelost.
 3. Neem de pan van het vuur en roer met de garde de griesmeel erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat al roerend 5 minuten zachtjes doorkoken tot het mengsel dik wordt.
 4. Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet de griesmeel erin. Leg vershoudfolie op de griesmeel zodat er geen vel kan ontstaan en laat 30 minuten afkoelen. Laat vervolgens minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
 5. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
 6. Breng in een sauspannetje 100 ml water met de aardbeien en de rest van de suiker aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot de aardbeien zacht zijn.
 7. Neem de pan van het vuur en pureer de saus met de staafmixer. Wrijf de saus eventueel nog door een fijne zeef.
 8. Zet de pan terug op het vuur, knijp het gelatineblaadje uit en roer door de warme saus. Wil je stukjes aardbei in de saus, voeg deze dan ook toe. Laat afkoelen.
 9. Houd de puddingvormpjes even onder warm stromend water en keer ze om op bordjes. Schep de saus erover en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*