Grissini met zongedroogde tomaatjes, olijven en kaas

Grissini met zongedroogde tomaatjes, olijven en kaas

Ik zit nog in een Italiaanse ‘periode’ en had ook zin om weer eens hartig te bakken. Dus daarom heb ik grissini op het menu gezet! Niet basic maar met zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmezaanse kaas. Ze zijn heerlijk bij soep maar ook bij een borrelplank met zalige dipjes, zoals tapenade, alioli, roomkaas-kruidendip etc.

Grissini

Grissini zegt je misschien niet zoveel maar soepstengels mogelijk wel. Maar denk hierbij alsjeblieft niet aan soepstengels die je in de supermarkt koopt, want zelfgemaakt zijn ze rustiek op z’n Italiaans! Grissino, het enkelvoud van grissini, betekent overigens broodstengel. Heel eenvoudig zijn ze zonder toevoegingen, maar ik heb aan het deeg zongedroogde tomaatjes en olijven toegevoegd en voor het bakken er nog Parmezaanse kaas over geraspt.

Het ontstaan van grissini is tweeledig. Er wordt beweerd dat ze in 1643 zijn ontstaan toen een Florentijnse abt beschreef dat een langwerpig en ‘botdun’ brood werd gemaakt in Lanzo Torinese, een stad buiten Turijn. Volgens de traditie is het echter ontstaan in de regio Piemonte in de 17e eeuw, uitgevonden door een bakker uit Turijn, genaamd Antonio Brunero. Het zou zijn bedoeld als een broodsoort dat gemakkelijker verteerbaar was voor de hertog Victor Amadeus II van Savoye, die in zijn jeugd spijsverteringsproblemen had. Meer over grissini lees je hier.

Ingrediƫnten

 • 300 gr bloem
 • 4 gr gedroogde gist
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • 6 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
 • 2 el zwarte olijven zonder pit
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 1 tl zout
 • Snufje suiker
 • 180 ml lauwwarm water
 • Materialen: kommetje, kom, vershoudfolie, bakpapier, optioneel: weegschaal

Aan de slag!

 1. Doe gist met een snufje suiker in een kommetje met een flinke scheut van het water, roer door en laat staan tot het een schuimlaagje heeft.
 2. Hak de olijven en zongedroogde tomaatjes fijn.
 3. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Giet het gistmengsel, de rest van het water en de olie in de kuil en meng van binnen naar buiten tot een samenhangend geheel. Meng de tomaatjes en olijven erdoor.
 4. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg ca. 10 minuten tot het soepel en zacht is. Maak er een bal van.
 5. Vet een kom in met wat olie en doe de deegbal erin. Dek af met vershoudfolie en laat een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
 6. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Stort het deeg op een schoon werkvlak en verdeel in 16 gelijke porties, eventueel met behulp van een weegschaal. Rol elke portie uit tot een stengel van 15 tot 17 cm en leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte. Laat 15 minuten rusten. Werk eventueel met 2 bakplaten of bak in 2 keer als je een kleine oven hebt.
 8. Bestrijk de grissini met wat water en raps er Parmezaanse kaas over. Bak ze in 10 tot 15 minuten krokant.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*