Groene asperges, katenspek en ei salade (Keto)

Groene asperges, katenspek en ei salade (Keto)

Deze salade van groene asperges, krokant gebakken katenspek en ei met een pittige dressing heb ik voor mijn lief gemaakt om mee te nemen naar zijn werk. Omdat hij een koolhydraatarm Keto dieet volgt, bestaan zijn lunches vooral uit salades maar elke dag een bak gemengde salade met iets van een proteïne wordt wel al snel saai. Vandaar dat ik zoveel mogelijk probeer iets anders te bedenken voor de afwisseling op de dagen dat hij bij mij is. Uitgebakken ontbijtspek of bacon komt veel voor in het Keto dieet (waarbij je veel vet mag) maar nu heb ik eens voor katenspek gekozen. Deze wordt eerst gekookt, gedroogd en daarna gerookt, in tegenstelling tot ontbijtspek wat wordt gepekeld, gedroogd en dan gerookt. Katenspek is dan ook minder zout.

Groene asperges

Witte asperges vind ik echt zo onwijs lekker maar helaas niet jaarrond uit eigen land verkrijgbaar. Als je ze al buiten het seizoen ziet, dan zijn ze geïmporteerd en vaak dan ook behoorlijk prijzig. Groene asperges zie je wel vrijwel altijd in de supermarkt, meestal zijn het dan aspergetips. Al vond ik du nu ook vrij prijzig met € 3,99 voor 200 gram. Voor mijn lief heb ik het er echter voor over 😉 Ik heb de asperges voor deze salade eventjes geblancheerd maar je zou ze ook met wat olie kunnen grillen. Je bent dan wel iets langer bezig.

Ingrediënten

  • 400 gr groene asperges
  • 100 gr katenspek
  • 4 eieren
  • 1 el ghee of boter
  • Snufje zeezout
  • Voor de dressing:
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el van het ontbijtspek vet
  • 1 teentje knoflook
  • Snufje chilivlokken
  • Snufje zeezout
  • Materialen: kookpan of eierkoker, koekenpan, kom, maatbaker of shaker

Aan de slag!

  1. Kook de eieren naar wens half hard of hard. Laat afkoelen in koud water.
  2. Verhit ondertussen ghee of boter in een koekenpan en bak de plakjes katenspek in batches krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Breng een pan water met wat zout aan de kook. als je grote asperges hebt, snijd dan de houtachtige onderkanten eraf en halveer ze. Aspergetips hoef je niets mee te doen. Blancheer aspergetips zachtjes 2 tot 3 minuten en grote asperges 1 à 2 minuten langer. Zet en kom ijswater klaar. Giet de asperges af en doe ze in het ijswater om het kookproces te stoppen en de frisgroene kleur te behouden.
  4. Mix in een maatbeker of shaker de ingrediënten voor de dressing.
  5. Doe de asperges in 2 kommen en verkruimel het katenspek erover. Pel de eieren en halveer ze. Leg op de salade en besprenkel met de dressing.

Meer Keto lunches:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*