Groene curry met witvis, groenten en rijst uit de oven

Groene curry met witvis, groenten en rijst uit de oven

Deze groene curry met witvis, paksoi, groenten en rijst is niet heel traditioneel gemaakt, maar als traybake in de oven. Ik hou van traybakes omdat je gewoon alles op een bakplaat of in een bakblik doet en er verder dan niet veel omkijken meer naar hebt behalve soms even omscheppen. Overigens heb ik deze curry als traybake niet zelf bedacht. Ik kwam het een tijd geleden tegen in een Allerhande en had het uitgescheurd en opgeborgen in een map met meer uit tijdschriften gescheurde recepten. Zo nu en dan ga ik daar eens doorheen als ik me verveel en zo kwam ik deze pas weer tegen.

Curry met witvis

Er zijn veel soorten curry’s. In traditionele keukens is de selectie van kruiden en specerijen voor elke curry een kwestie van nationale of regionale culturele tradities, religieuze gebruiken en de voorkeur van de kok. De gerechten hebben meestal namen die verwijzen naar hun ingrediënten, kruiden en kookmethoden. Buiten het Indiase subcontinent is een curry een gerecht uit Zuidoost-Azië waarbij gebruik gemaakt wordt van kokosmelk of kruidenpasta’s, die vaak met rijst worden gegeten. Een curry kan vis, vlees, gevogelte of schaaldieren bevatten, alleen of in combinatie met groenten. Anderen zijn weer vegetarisch, vooral in India. Wat betreft de witvis in deze curry is je keuze vrij en hangt het ook van van je budget. Kabeljauw is uiteraard zalig, maar ook vrij duur. Goedkopere opties maar evengoed heel lekker zijn heek een Alaska pollak (koolvis).

Ingrediënten

  • 4 witvis filets
  • 2 mini paksoi
  • 400 gr wokgroenten naar wens
  • 400 gr basmatirijst
  • 70 gr groene currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 limoen, schoongeboend
  • Paar takjes koriander
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakplaat, bakpapier, fijne rasp, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de hele bakplaat goed bedekt is.
  2. Rasp de schil van de limoen en snijd in 4 partjes. Snijd de paksoi in de lengte doormidden en de witvis in grove blokjes.
  3. Meng in een kom kokosmelk, limoenrasp en currypasta en schep de witvis, groenten en rijst erdoor. Verdeel over de bakplaat en leg de paksoi erop. Besprenkel met de olie en maal er peper en zout over. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 20 minuten in het midden van de oven.
  4. Hak ondertussen wat koriander grof.
  5. Neem de bakplaat uit de oven en laat met de folie 10 minuten rusten.
  6. Verdeel de curry over kommen of borden, garneer met koriander en serveer met een partje limoen.

Meer curry’s:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*