Groene lente groentesoep met gehaktballetjes

Groene lente groentesoep met gehaktballetjes

Groentesoep maak ik al sinds jaar en dag zoals mijn oma het maakte en dat verveelt mij nooit. Nu ik erover schrijf, loopt het water me weer in de mond 🤤 Met de winterse sneeuw- en hagelbuien op dit moment van schrijven, ook al is het al april, had ik echt weer zin in in een lekkere pan groentesoep voor het weekend. Maar ik maakte nu wel weer iets nieuws: een groene lente groentesoep met gehaktballetjes. Boordevol gezonde groene groenten!

Groene lente groentesoep

Mijn gewone groentesoep maak ik altijd met van scratch gemaakte bouillon met vlees en dat kost veel tijd. En hoewel het groentesoep is, is het dus niet vegetarisch. Nu overigens ook niet door de gehaktballetjes maar die kun je weglaten. Deze groene lente groentesoep heb ik gewoonweg simpel met groentebouillonblokjes gemaakt zodat je met al het voorwerk in een uur een grote pan soep hebt. De soep is zonder balletjes ook vegan geschikt. Wel even de bouillonblokjes checken of ze geen dierlijke eiwitten bevatten. Overigens weet ik dat er vega soepballetjes te koop zijn maar die zijn volgens mij niet altijd vegan. Maar goed, balletjes zijn zeker geen must in deze groentesoep en anders weet je als veganist wel wat je kunt doen als je toch die bite van balletjes in de soep wilt!

Omdat ik groentebouillon van blokjes altijd een beetje vlak van smaak vind (hoewel ze best veel zout bevatten maar dat valt wel weg op een grote pan soep als deze), heb ik miso in plaats van extra zout toegevoegd voor het hartige. Het geeft meer een umami smaak aan de soep dan zout en is bovendien gezonder!

Ingrediënten

  • 400 gr groene asperges
  • 1 bosje bosui
  • 1 prei
  • 1 venkel
  • 200 gr spinazie, gewassen
  • 200 gr velderwtjes of tuinerwten, diepvries en ontdooid
  • 200 gr sugar snaps of peultjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 (biologische) citroen
  • 2 tl hele korianderzaadjes
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 tl chilivlokken
  • 6 groentebouillonblokjes
  • 250 gr soepballetjes
  • 1 el miso, rood of wit maakt niet uit
  • 60 ml neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vijzel, schaaf/mandoline, fijne rasp of zesteur, grote (soep)pan

Aan de slag!

  1. Mise-en-place: maal korianderzaad, venkelzaad en peperkorrels in een vijzel. Hak de knoflook grof, snijd de bosui in stukjes van een kleine cm en de prei met een stukje van het groen in dunne (halve) ringen. Snijd ook de sugarsnaps of peultjes en asperges in kleine stukjes. De venkel eerst in kwarten snijden en daarna heel dun schaven. Als de venkel nog loof heeft, bewaar dit dan om de soep later mee te garneren (mijne had helaas geen loof). Rasp de schil van de citroen of trek er met een zesteur sliertjes van. Niet biologische citroen eerst goed schoonboenen.
  2. Verhit de olie in een soeppan op matig vuur en fruit de knoflook met de gemalen koriander, venkelzaad en peper, chilivlokken en citroenschil ca. 2 minuten.
  3. Doe 3 liter water met de bouillonblokjes in de pan en verhoog het vuur tot het water kookt. Voeg bosui, prei, venkel, asperges en sugar snaps of peultjes en de gehaktballetjes toe en breng weer aan de kook. Zodra het kookt, vuur weer verlagen en de groentesoep laten pruttelen tot de groenten iets zachter dan beetgaar zijn.
  4. Doe dan de spinazie, tuinerwten en miso erbij en laat nog even meepruttelen tot de spinazie geslonken is. Proef of je er eventueel nog peper en/of zout of extra miso bij wil.
  5. Garneer de soep eventueel met het loof van de venkel.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*